Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Har kvinnor bättre koordination?

16 december 2010

Finns det någon genetisk skillnad mellan män och kvinnor när det gäller koordination? När man går på aerobicspass är det alltid nästan bara tjejer med. Lyckas man ta med en kille så har han verkligen ingen koordination. Detsamma gäller på gympapass tycker jag. /Åsa

Annons

Nej, vad jag vet så finns det ingen genetisk skillnad mellan könen i det man kallar för koordination. Hur bra eller dålig koordination en man eller kvinna har beror troligen till största delen på vilken aktivitet man mäter. För att vara enormt generell så brukar man säga att män vanligen kan hantera en boll bättre än kvinnor, oavsett om den sparkas, kastas eller slås på – och det är ju också en form av koordination.

De personer – oavsett kön – som gillar bollsporter tränar med all säkerhet mycket mer på att hantera bollen än på olika danssteg. Med andra ord blir de bättre på att koordinera kroppen för bollsporternas krav. Andra som gillar mer dansanta aktiviteter tränar säkert mer på dessa och blir följaktligen bättre inom just de områdena.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar