Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Hård träning kan ge sämre tandhälsa

28 september 2014

Man har observerat att personer som tränar hårt kan ha sämre tandhälsa än andra icke-motionerande personer. När 35 tävlingstriatleter jämfördes med lika många hälsosamma personer med motsvarande kön och ålder så såg man att triatleterna hade fler hål och förtunnad emalj. Risken att drabbas av sämre tandhälsa verkade även öka ju mer de tränade.

Annons

Länge har man trott att detta skulle ha koppling till ett högre intag av energidrycker och bars, men så verkar det inte vara.

När triatleterna tränade hårda intervallpass samtidigt som saliv uppsamlades och analyserades regelbundet så såg man att det verkar vara den hårda träningen som är boven i dramat. Idrottarna producerade mindre saliv när de sprang tuffa intervaller, oavsett hur mycket vatten de drack. Och salivens kemiska sammasättning ändrades.

Båda dessa faktorer antas påverka tandhälsan negativt. Hur man ska parera detta skriver studien inget om.

Nyheten kommer från TT

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar