Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Hjärnan styr allt

22 januari 2013

Sitter här på sjukhuset bredvid min mamma och tänker på hur viktig vår hjärna är. Den styr ju allt. Den styr musklerna i kroppen så att vi kan gå och röra oss medvetet, den styr musklerna i ansiktet så vi kan göra miner och prata och svälja, den styr vårt medvetande.

Annons

I dag tänker jag lite extra på hjärnan. Tänk vilket viktigt organ. Och viktigt att den får blod och näring i rätt mängd och av rätt sort. En liten liten propp kan åka runt i blodet men fastnar den i hjärnan så blir det förödande. Eller om blodkärlen har någon försvagning i hjärnan som gör att de börjar blöda.

Min mamma har alltid varit aktiv och tränat mycket. Tack och lov var hon i så god kondition som hon kunde innan det här hände. Annars kanske det gått ännu snabbare. Nu har hon rejält med finsk SISU dessutom så jag tror hon kan träna upp sig igen. Bara kroppen kan läka blödningen som skett.

Själv tänker jag än en gång på vikten av att vi rör på oss och håller oss sunda. Det är vanligt att jag träffar människor när jag föreläser som inte prioriterar sin hälsa, sin motion och sund mat. ”Det där hinner jag inte med” är ofta ursäkten.

Men att inte motionera och äta sunt innebär inte bara effekt på formen och vikten just nu, utan på den viktiga inre hälsan i framtiden. Att motionera är en försäkring för att må bättre längre fram, och att snabbare återhämta sig om man blir dålig. Själv ser jag till att motionera fortfarande, fast jag nu mest är på sjukhuset. Visst minskar jag ned på ambitionerna och passens längd, men jag fortsätter med den kontinuerligt i alla fall.

Du som inte motionerar idag, kom igen och sätt igång! Vänta inte på att något måste hända dig innan du startar! Kom ihåg – det är aldrig för sent att börja. Starta bara lugnt och kontrollerat.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar