Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Hjärnan svullnar av socker

3 februari 2015

Det säger Martin Ingvar i en artikel till svt.se. Martin Ingvar är professor och överläkare vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska institutet.

Vid farligt höga halter socker i blodet svullnar hjärnan. Kroppen prioriterar då detta tillstånd framför fettförbränning vilket på sikt ger kula på magen, enligt artikeln där Martin Ingvar intervjuas. Vad som är farligt höga halter framgår dock inte.

Annons

Finska diabetesförbundet skriver på sin sida om socker och konsekvenserna högt (respektive lågt) blodsocker. Exempelvis har man sett att hjärnans funktion försämras vid höga blodsockerhalter – funktioner som minnet, koncentrationen, informationshanteringen, tankeverksamheten och inlärningen försvåras. Tillfälligt höga blodsockernivåer påverkar hjärnan på liknande sätt som tillfälligt låga halter. Och barn som får tillfälliga höga nivåer (över 22 mmol/l) får lika svårt med koncentrationen som de med riktigt låga nivåer (under 3 mmol/l).

Normalt blodsocker anses ligga vid 3,9–6,1 millimol per liter.

När blodsockret stiger kortvarigt så har man sett att det främst är i hjärnans gråa substans som ökningen sker. Den gråa substansen finns i hjärnbarken och här främst främst nervas cellkärnor. I den gråa substansen finns även något mer vatten jämfört med hjärnans fetthaltiga vita substans. Den gråa substansen kan troligen hantera sockret snabbare än den vita substansen.

Hos diabetiker har man sett skador i nervcellerna i hjärnan. Vid långvarigt högt blodsocker verkar socker ansamlas i den vita vävnaden. Hos diabetiker har man upptäckt svullnad, ärrbildning, förtvining och utgallring av nervceller här. Skadorna på den vita hjärnsubstansen kan leda till att hjärnan hanterar information långsammare. I kombination med högt blodtryck och störning i fettomsättningen kan risken för stroke öka av högt blodsocker, skriver Diabetesförbundet i Finland.

Även för lågt blodsocker är skadligt för hjärnan på lång sikt, och här är det främst diabetiker som bör se upp. I friskt tillstånd ska kroppen reglera detta själv. Diabetiker är ofta rädda för alltför lågt blodsocker men känner inte till riskerna med alltför högt, påtalar Diabetesförbundet i Finland.

Sockret är en stor bov i kroppen när det gäller hälsa och vikt. Vi behöver en viss mängd blodsocker och en viss mängd insulin ska utsöndas i kroppen. Men i dag gäller det främst att begränsa sockerintaget eftersom vi lätt får i oss alldeles för mycket. Söt smak leder till att vi vill ha den söta smaken hela tiden, och det kan finnas kemiskt beroende.

Martin Ingvar säger ”köp inget du kan äta i en pappkartong” och avser enligt artikeln exempelvis flingor och liknande söta varor.
Och visst är det lätt att hamna i blodsockerfällan. Vitt bröd, sockrade flingor, sötat bröd, socker i vissa charkuteriprodukter, Risifrutti, sockrade yoghurtar och kvarg… Barnens tunga får snabbt smak på socker och då är det lätt som förälder att ge med sig och köpa hem det som de gillar.
Som en förälder som själv är noggrann med vad han äter och själv ratar socker men låter barnets frukost bestå av sötad vaniljyoghurt med ringlad honung över. Inget mer. Dåligt samvete kan många gånger visa sig i att man vill kompensera på olika sätt – som mat, ”godsaker”, leksaker, teknik, prylar… Fast det kanske är tid och vår fulla uppmärksamhet som är det bästa sättet att ”kompensera” våra barn.
Jag säger verkligen inte att jag själv är perfekt. Senast i går fick min 12 åring köpa med sig en Risifrutti hem för han hängde med mig till mataffären på väg hem från hans träning. Ett sätt att ”tacka” honom för att han orkade hänga med och handla, eftersom jag inte haft tiden att göra det under dagen (då jag jobbat). Helt onödigt, jag vet. Jag kan ju berätta att jag även tackade honom  med både ord och en lång kram för att han hängde med. Men Risifruttin kom hem och landade i hans mage. Socker socker socker…

Till den som vill läsa mer om socker kan jag rekommendera ”Ett sötare blod” av Ann Fernholm. Eller Martin Ingvars bok ”Hjärnkoll på maten”.

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar