Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Hjärngympadag

14 mars 2013

I dag ska jag möta upp min mammas bror som kommer hit från Finland med Silja Line för att hälsa på sin syster. Det är fint tycker jag. Dessutom bra, eftersom min finska inte riktigt är 100%ig (läs undermålig). Jag har tagit en grundkurs i finska under en termin men det blev aldrig någon fortsättning för mig. Jag pratade flytande finska upp till tonåren eftersom vi tillbringade hela somrarna i Finland bland mammas syskon och mina  kusiner, och där kunde ingen varken svenska eller engelska. Så vi lärde oss finska under somrarna bara genom att prata med släktingar.

Annons

Men i högre tonåren blev det ungefär en vecka i Finland per år och då tynade finskan långsamt bort. Här hemma har vi alltid pratat svenska. Tyvärr kan jag tycka nu. Det hade varit fint att ha finskan med sig som ett andra språk från barnsben, men så blev det inte. Jag förstår ju mycket även i dag men att skriva och prata själv sitter långt bak i huvudet. För att inte tala om grammatiken!!

Det är både roligt och utmanande att försöka skriva sms på finska och berätta för syskonen vad som händer med mamma och hur hon mår. Det kan ju vara nog så svårt på svenska. Så jag plockar fram lexikon och kör. Fast finska är ju speciellt, som de flesta nog vet. Att få ett ord i grundform från lexikon är ju en bra start men sen ska ju orden böjas, ändras, läggas till… De lägger ju på så många ändelser i slutet av orden att man blir helt vilsen för mindre.

Så jag tror nog att hennes syskon har roliga dagar när de läser mina sms :). Vågar nog inte riktigt fråga vilka dubbeltydigheter jag har lyckats skriva så att meningen blir något heeeelt annat mot vad jag tänkt. Men ett leende och skratt bjuder jag på så gärna.

Nu iväg mot Värtahamnen. Och träna finskan i tal. En hel dag. Oj, det blir utmanande. Först kommer svenskan. Sedan engelskan. Sen brukar viss tyska dyka upp. Och sen om jag gräver ännu lite djupare så brukar finskan poppa upp. Som du förstår så tar det lite tid för mig att prata. Hjärngympa i dag alltså. Heipa!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar