Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Hjärtläkare avråder från elitträning för ovana

8 april 2015

Svt skriver på sin sida att otränade personer inte ska syssla med elitträning eftersom det kan vara skadligt. Man pratar om ökad risk för hjärtproblem och stroke.

Det håller jag helt med om. Men jag ställer mig lite frågande till nyhetsvärdet i detta. Vilken otränad person tror sig överhuvudtaget kunna träna på elitnivå?
Och jag tycker faktiskt att man är lite dum om man som otränad försöker ge sig i kast med elitens träningsprogram.

Annons

Det finns ju några självklara saker att tänka på

1. Det tar tid
Det tar tid att bli vältränad och det tar tid att stärka alla strukturer i kroppen. Lägg upp en realistisk plan på några år framöver om du vill nå bra resultat.
Ingen tror väl att Johan Olsson blev så bra som han är på ENDAST några veckors hård träning innan tävlingarna?

2. Starta stegvis
När du är ovan motionär, starta stegvis och öka stegvis. Starta med pass som känns något ansträngande och  öka nivån därefter.
Starta med kortare pass på 30-60 minuter beroende på vad du ska göra och öka därefter.

3. Växla mellan lättare och tuffare pass
Variationen är nödvändig. Det går inte att blåsa på med 100% insats i varje pass under årets alla veckor.

4. Återhämtning och vila!
Du behöver återhämta dig efter träning för att bygga upp dig. Här är det viktigt med vad du äter, dricker, hur du sover, stressar i resten av ditt liv, dina sociala relationer… allt spelar in när det handlar om återhämtning av hela kroppen och att hitta balansen. Har du mycket stress runt dig klarar du vanligen inte av lika mycket träning.

5. Fundera på vad du ska ha träningen till
Varför vill du motionera och vad ska du uppnå?

Motion i rimlig mängd är bra. Och jag tycker det är bra att man uppmanar folk att vara aktiva.

Självklart blir en otränad person skadad av att försöka träna på elitnivå. Problemet är nog främst att många ser bara loppen och prestationen och inser inte att det tar tid att bygga hållfasthet och styrka i kroppen. Bra form bygger man inte på en kvart eller en månad. Inte ens ett år. Ge kroppen den tid som krävs. Se vägen till eventuellt lopp
De som elittränar har lagt en solid grund genom mångårig träning för att kroppen ska orka. Så motionera på den nivå där DU är. Vill du öka eller göra mer – lägg en realistisk plan. Och du, mer träning eller längre lopp är inte alltid bättre.

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar