Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Hur får man bort allt löst skinn efter viktnedgång?

6 maj 2013

Hej!
Jag har fått min kropp jag önskat och gått ner 17 kilo. Men hur ska jag få bort allt ”skinn”? Jag har ingen känsel alls och det sitter runt låren, höfterna, magen och armarna. Vill gärna få bort det och tränar nästan varje dag. (Har haft uppehåll och sett om det fungerat). Om jag håller upp skinnet som jag inte vill ha på tex benen, så har jag verkligen fått min drömkropp. Så tacksam för hjälp! Amanda
Hej!
Stort grattis till din stora förändring! Det låter underbart!

Annons

Vid övervikt så töjs huden ut för att muskler, fett och allt annat ska få plats mellan huden och skelettet. När ”innehållet” –  i form av fett – minskar så kvarstår ofta en lite för stor kostym av hud.

Huden är elastisk och anpassar sig stegvis till kroppens omfång. Och om du går ned i vikt så försöker huden anpassa sig till den nya storleken.
Dock tar det tid för huden att bli ”mindre”. Så om du går ned snabbt i vikt så får du vanligen mer lös hud än om viktnedgången är på lite längre sikt – då huden bättre hinner med i förändringen.

Om du har haft en stor del av övervikten på främst ett ställe – som sätet/låren eller magen – så blir huden mer uttöjd där och det blir svårare för huden att återhämta sin elasticitet än om övervikten varit mer jämnt fördelad över kroppen.

Hudens elasticitet påverkas också till stor del av åldern, och med ökad ålder minskar elasticiteten. Lever du ett aktivt liv där du har god blodcirkulation i kroppen när du rör på dig, liksom äter sund mat kan man tänka sig att huden kan behålla god elasticitet längre. Även genetiken spelar roll.

För att svara på din fråga: jag kan inte ge något exakt svar. Det beror helt på hur din hud ser ut, din ålder, hur snabbt du gått ned i vikt, ditt arv, din livsstil…

Du får helt enkelt ge huden och kroppen en chans att hitta en ny balans i din nya vikt. Du skriver inget om hur snabbt du gick ned i vikt, eller om det var precis nyligen.
Under tiden som du väntar på att huden ska anpassa sig så är kompressionstights perfekta, liksom andra plagg som håller eventuellt hängande hud på plats. Hud som skumpar upp och ned vid träning kan i förlängningen drabbas av bristningar och bli mer hängande. Det kan jämföras vid att träna utan sportbehå under längre tid.

För att få en bra bedömning skulle jag rekommendera dig att vända dig till en hudspecialist för bedömning och rådfrågning. Då får du experthjälp och råd anpassade just för dig.
Oavsett vad som händer med din hud så hoppas jag att du njuter av en stark kropp som är så mycket lättare nu. Tänk vilken fin livsstilsförändring du har gjort – framför allt för den inre hälsan!

Lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar