Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Hur hitta motivationen?

5 augusti 2011

Hejsan!
Jag är 18 och ett halvt år och fick ett gymkort i 18 års present. Det var vad jag önskade mig och för att jag behövde det eftersom jag lider av lätt skolios. Frågade min skolläkare och hon sa att det skulle bli bättre om jag började träna mina ryggmuskler för att hålla ryggraden på plats så att säga. Nu är det så att jag inte alls gillar att gå till gymmet, det var jätteroligt i början och jag tränade varannan dag. Men sen tränade jag 3 ggr i veckan, och sen 2 ggr i veckan och nu är jag helt omotiverad och orkar aldrig gå till gymmet längre.
Vet inte vad jag ska göra för att bli motiverad, tanken på att få värre ryggproblem med åren, och framför allt efter att jag blir gravid i framtiden, skrämmer mig inte. Men kommer helt säkert att ångra mig när ryggproblemen blir värre, så klart.
Vet inte vad jag ska göra för att få mig motiverad. Har du några tips och råd? Det är nästan så att jag vill säga att jag hatar att träna! Men samtidigt så vill jag inte bara bättra mina ryggmuskler, utan jag vill ju träna hela min kropp, men jag orkar verkligen inte och vill absolut inte gå till gymmet. Får riktig ångest av denna tanken och tycker att jag måste ta tag i detta nu!

Annons

Hej!
Det positiva är att du faktiskt gillade att träna i början. Det innebär ju att du inte ”hatar” träning – inte på riktigt i alla fall. Eftersom du gillade det i början så finns ju motivationen där. Det gäller bara att hitta tillbaka till den.

Så gå tillbaka till känslan du hade när du fick kortet och tränade flera gånger i veckan. Hur kändes det? Vad var det som fick dig att känna lusten? Vad var det som gjorde att du längtade till nästa träningspass?
Kanske var det lusten att prova något nytt. Lusten att lära dig något nytt, nya rörelser. Lusten att känna hur kroppen arbetade. Nyfikenheten… Känna att du blev starkare…?

Svaren som du får är svaret på hur du ska hitta motivationen igen. Om du gillade känslan av att lära dig något nytt så gäller det för dig att hitta en träningsform som just ger dig variation. Kanske det är så att du ska prova någon form av gruppträning och något pass? På många pass styrketränas musklerna så även din rygg blir starkare.
Prova ett danspass om du gillar att röra dig till musik och gillar rytmer. Prova cirkelträning om du gillar att ta i och inte behöva tänka på koordination. Prova styrketräning i grupp med vikter om du just vill stärka musklerna. Eller ta hjälp av en tränare som kan visa dig hur du tränar ditt program i gymmet på ett nytt sätt – eller så du gör rätt och det känns bra i kroppen.

Det viktigaste för ryggens muskler är att du gör någonting. Så välj det som du gillar. Och komplettera sedan med några bra ryggövningar från det program som du har fått.

Lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar