Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Hur komma tillbaka?

17 februari 2011

Hej! Jag älskar att löpträna och har en god syreupptagningsförmåga men måste periodvis göra längre uppehåll med löpningen i och med förkylningar Nu efter cirka 2 månader är jag återställd efter en infektion och drömmer om att åter dra på löparskorna, men hur ska jag komma igång utan att riskera skador? Har kört igång med inomhusträning på Friskis och svettis vilket är jättekul och hjärnan svarar positivt men kroppen känns matt och kallsvettig och inte alls med på noterna i slutet av passet.Jag är van att träna hårt och gillar därför konditionspass med intervaller som omfattar max- puls.

Annons

Nu verkar den formen av träning inte mer än ett trevligt minne och kroppen känns slapp och dallrig. Min fråga till dig är följande, ska jag tänka ny- börjar pass vid återgång efter ett längre uppehåll och vilken sorts träning är bäst för mig?

Hoppas på svar/ Ulrika

Hej!
Vad skönt för dig att du är igång igen. Efter ett längre träningsuppehåll är det bäst att starta lugnare. Visst finns det en del kapaciteter kvar i kroppen som ligger och lurar, samtidigt som mycket att de snabbaste effekterna gått förlorade.

Att starta lugnt på basklasser – eller nybörjarklassser – är smart, dels för att kroppen hinner vänja sig vid den ökade belastningen och hinner stärka sig. Och dels för att du då känner dig starkare och ”bättre” – du orkar med ett helt pass och det känns fint i kroppen. Motivationen och lusten att träna ökar då och det är minst lika viktigt!

Så starta lugnt och ge kroppen en chans att få bygga upp sina kapaciteter igen. Lyssna inåt och känn efter. Ibland kan en alltför snabb återgång dessutom trigga kroppen till nya förkylningar och infektioner så du måste ta ett uppehåll igen. Så du har mycket på att vinna på att göra som sköldpaddan i detta fall; skynda långsamt.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar