Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Hur snabba ska intervallerna vara?

5 mars 2013

Hej! Jag vill börja springa intervall- löpning på mitt löpband, men vet inte hur snabbt jag ska springa etc. Ska jag springa det snabbaste jag kan i 2 min och sen vila 1-2 minuter? Har jag förstått det rätt?
Tackar! 

Annons

Hej!

Ja, vad skoj att du känner dig manad för lite intervaller. De ger bra effekt på konditionen och orken. Tänk dock på att inte intervallspringa jämt. Ett pass i veckan räcker eftersom träningen är tuff både för kroppen coh knoppen.

Under ett tvåminutersintervall ska du springa så snabbt att det känns jobbigt, eller rejält jobbigt. Som nybliven intervall-löpare räcker det med jobbigt. Planerar du exempelvis att springa 5 stycken 2 min intervaller så har du en takt i början som känns jobbig. Men du ska fortfarande kunna genomföra dina kommande 4 intervaller också – så du inte spurtar som tusan, blir full av mjölksyra och orkar inget mer.

Så håll ett högt tempo men inte max. Spring i samma tempo hela 2 min. Vila 1-2 minuter genom lätt joggning, och upprepa. De sista intervallerna kan du ta i ordentligt så du blir rejält trött. Testa dig fram för att hitta ditt tempo. Starta – som vanligt – lite lugnare den första gången, så du inte blir helt avskräckt. Öka sedan något mer till nästa gång om du känner att du hade krafter kvar.

Lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar