Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Hur snabbt försämras konditionen?

8 februari 2011

Hej!
 
Jag har under det senaste halvåret gjort 2 konditionstest, ett i september 2010 och ett i januari 2011. Dessa visade i princip identiska resultat trots att jag tränar mindre konditionsträning nu (från att i genomsnitt ha konditionstränat ca 3,5h/v till endast 1,5h/v). Min fråga till dig är vad detta kan bero på? Hur lång tid tar det egentligen för konditionen att försämras?  
Väntar förhoppningsfullt på svar Vänliga hälsningar /Ina

Annons

Hej!
Tack för en spännande fråga! Hur långa tid det tar för konditionen att både förbättras och försämras är relativt komplext och beror på många faktorer.

 Om du helt skulle sluta med konditionsträningen skulle du märka en snabb försämring. Om uppehållet skulle vara bara några dagaar/någon enstaka vecka, skulle du relativt snabbt kunna träna upp dig till samma nivå som innan. Det som först försämras är främst egenskaper lokalt i muskeln, som exempelvis små hjälparämnen som hjälper till i nedbrytningen av fett och liknande. Dessa ämnen är beroende av att användas hela tiden, annars minskar de i mängd. Samtidigt är de relativt lättpåverkade av träning. Så på en motionärsnivå, som du ligger/har legat på så kommer du snabbt tillbaka – redan inom någon vecka.

Skulle uppehållet däremot dra ut på tiden till några månader eller mer så tappar du kapacitet som är tar tid att hämta in. Då försämras även de så kallade centrala faktorerna som har med hjärta, lungor och cirkulation att göra.

 När du minskar träningsmängden från 3,5 till 1,5 timmar så är det viktigast hur du tränar under dina pass. Tränar du på hög intensitet så behåller du din konditionsnivå längre tid. Intervallträning är en av de mest effektiva konditionshöjarna, så du kan minska mängden träning bara du tränar effektivt när du väl tränar.

Däremot kan du tappa en del uthållighet om du tränar kortare stunder nu mot förr. Siktar du exempelvis på ett maratonlopp så behöver du även vänja kroppen vid att träna och röra sig under flera timmar. Att då endast träna kortare pass på 20-30 minuter ger dig inte uthålligheten.

 Så svaret är att du nog tappat en del uthållighet nu men att själva syreupptagningsförmågan fortfarande håller sig kvar på liknande nivå. För att syreupptaget ska försämras så behövs längre tid. Beroende på hur hårt du tränar under dina pass nu så kanske du kan behålla syreupptagningsförmågan på relativt samma nivå. Eller så sjunker den sakta, men det är inte ännu mätbart. Kanske försämringen syns på längre sikt. Eller kanske inte alls, om du tränar bra när du väl tränar.

 Sen är även själva motivationen viktig när du testas. Har du hög motivation kan du omedvetet pressa din kropp till bra resultat.

Lycka till
Katarina

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar