Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Inlines för bättre kondition

10 maj 2010

Är 60 år och tycker om längdskidåkning (12 Vasalopp) men rullskidor är inte så roligt. Vad anser du om inlines med stavar som motion? Hur långt bör ett pass vara för att det skall ge både kondition och fettförbränning?/ Hälsningar Tage

Annons

Hej!

Inlines är en riktigt bra motionsform, när du väl har lärt dig tekniken och kan få upp farten så du blir flåsig. Med stavar känns det mer säkert och du vågar åka på lite mer. Dessutom är hjälm självskrivet, liksom gärna knä- och handledsskydd.

CB027645

För att få bättre kondition bör passen generellt vara cirka 30 minuter långa. Då håller du en jämn hastighet genom hela passet och tempot bör kännas lätt ansträngande. Då ökar både kondition och fettförbränning.

För den som är ovan kan konditionen även förbättras vid kortare pass. Allt personen gör – som är mer än du brukar – ger bättre kondition. Så om du idag är van att motionera 15 minuter i sträck så kommer pass på 20 minuter att ge bättre kondition. Allt beror alltså på din nivå idag.

Du, Tage, har genomfört många Vasalopp och har redan god kondition. För att du ska bli bättre krävs att du förändrar träningen utefter det du gör idag. Intervallträning är en bra form för att öka konditionen, då du varvar tuffare intervall med lättare.
Även tempopass är bra. Då håller du en så hög fart som du kan, under exempelvis 15-20 minuter. Det är alltså så hög fart som möjligt som gäller. OCH du ska orka hålla den hela tiden ut. Så det gäller att spara lite på krafterna i början av passet.

Lycka till med Vasalopp och inlines!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar