Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Jag är periodare!

10 mars 2011

Jag är en typisk ”periodare”: Jag tränar intensivt i 2–3 veckor men sedan händer något och det dröjer 2–3 månader innan jag tränar nästa gång. Och då blir det intensivt igen i någon vecka innan jag åter tar ett uppehåll. Har du några tips för att få jag ska fortsätta motionera mer kontinuerligt?/Karin

Annons

 
Först är det mycket positivt att du kommer igen och åter börjar motionera efter att du har tagit ett uppehåll. Nu gäller det precis som du säger att få uppehållen att bli allt kortare och att helt utebli.

Av din fråga framgår inte vad du tränar eller om det är något speciellt som händer varje gång du gör ett avbrott, men jag kan ge dig följande tips:

  1. Skriv ned tillfällen som brukar sätta krokben för dina motionsplaner. Det kan vara att du blir sjuk, det krävs övertid på jobbet, vädret är dåligt, barnen blir sjuka eller att du börjar umgås mer med dina vänner en period. Skriv ned alla tänkbara tillfällen som kan uppkomma. Ju fler du kommer på desto lättare blir det att hantera dem när de väl dyker upp.
  2. Notera vad som hände förra gången respektive tillfälle dök upp. Vad gjorde du då och hur kände du dig?
  3. Fundera över vad kan du göra för att ändå motionera när hindren dyker upp. Det kan vara att motionera tillsammans med vännerna i stället för att bara fika, att klämma in ett motionspass på lunchen eller tidigt på morgonen, att bestämma ett datum då du ska träna igen efter sjukdomen – när du når datumet utvärderar du om du är tillräckligt frisk eller bestämmer ett nytt datum.

Kanske har du inte har hittat en motionsform som du trivs med. Testa några nya motionsformer och sök lusten. Visst, det är inte alltid motionen känns lustfylld men i det stora hela ska du bli glad och tillfredsställd av det du gör. Tänk på att det kan ta någon månad innan du har lärt dig den nya motionsformen rent tekniskt och att det innan dess kan kännas knepigt och ovant. Ge dig tid att lära dig en ny färdighet innan du bestämmer dig för om du gillar det eller inte..

Berätta för din familj, vänner och bekanta att du nu har bestämt dig för att motionera. Genom att berätta om det för andra blir planerna mera ”på riktigt”. Berätta att du ska motionera regelbundet det följande halvåret – eller vad du bestämmer dig för – och beskriv hur de kan stödja dig. Ta även med fördelarna som de får av din motion; att du blir gladare, får bättre tålamod och jämnare humör.

Boka in motionen i din kalender så att den verkligen blir av. Sedan är det ”bara” att bestämma sig för att motionen ska prioriteras!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar