Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Jag gjorde löptest!

18 november 2014

I går var jag hos Mantra Sport i Uppsala och gjorde löptest. Det var ett tröskeltest där man mäter när mjölksyra produceras i de arbetande musklerna så mycket att den börjar ansamlas i musklerna. Vid den gränsen får man svårare att hålla ett bra tempo och måste ta det lugnare.

Annons

Testet går till genom att man först värmer upp. Därefter springer man 4 minuter i ett bestämt tempo. Efter 4 minuter tar man ett snabbt blodprov där man mäter mjölksyrahalten. Sen höjs tempot något och man upprepar proceduren. Ofta springer man 4 omgångar á 4 minuter.

Jag fick springa 5 omgångar eftersom jag hade lite högre nivå än vad vi räknade med från början.

Testet är inte alls hårt utan man ligger på rätt skön nivå. Det kan vara den sista nivån som är lite mer ansträngande.

Av testet kan man direkt se när mjölksyranivån stiger fort. För mig såg det ut så här.

1411 kw test kopia

 

Man ser tydligt hur mjölksyranivån stiger snabbt under den sista intervallen – från 3 mMol/liter till 6 (kolumnen till höger). Mitt tröskelvärde ligger alltså mellan dessa hastigheter. Så länge som jag springer kring 12,5 km/tim så kan jag hålla på rätt länge eftersom jag hinner få bort mjölksyran. Generellt bör man ligga på hastigheter som ger mjölksyraproduktion på just under 4 mMol/liter.

 

 

1411 kw test vo2max kopia

 

Och så här såg en annan del av testet ut. Så jag är supernöjd.

Dock måste tilläggas att jag inte har fastställt min maxpuls. Därför är VO2max inte riktigt säker.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar