Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Jag har gjort ett maxtest!

22 januari 2015

I kväll har jag då äntligen gjort det. Ett maxtest! På löparband. Jag fick ett dubbeltest i födelsedagspresent: laktat-test och maxtest – och maxtestet genomfördes med direktmätning av syreupptagningsförmågan. Otroligt spännande!

Annons

Jag har gjort ett maxtest förut men det var kring 20 års åldern. Sen har jag bara kört för jag tycker det är skönt. Men samtidigt har nyfikenheten funnits där. Att beräkna sin maxpuls är ju ett rätt trubbigt verktyg eftersom det kan skilja 20 slag upp respektive ned.

Och att få göra en direktmätning av syreupptaget var extra skoj eftersom jag aldrig gjort det förr. Det här testet görs med en andningsmask där man verkligen mäter allt syre som min kropp omsätter när jag springer på max.

 

IMG_8509.JPG
Snart dags!

Vi åkte till Sport Support Centers testlabb på GIH i Stockholm. Först lite uppvärmning. Sen laktat-testet. Jag gjorde ju ett sånt i november innan Playitasresan så det var skoj att se eventuell skillnad. Och det är skillnad! Till det bättre. På bara två månader.

IMG_8522.JPG
Blodprovsdags. Ett blodprov tas efter 5 min löpning, sen lite högre hastighet på bandet igen.

Laktattestet tog cirka 35 minuter att genomföra.
Sen kort vila och så kom maxtestet: Ökning varje minut av bandets hastighet eller lutning, därefter varje 45 sekund och sedan 30 sekund.

IMG_8540.JPG

Det gick bra men jag känner en stark vilja av att själv SE min puls när jag springer så hårt. Och det kunde jag inte göra först. Jag hade dubbla pulsband på mig redan för Sport Supports räkning så min egen Polar V800 fick inte plats på kroppen (så jag kunde se på min egen klocka). Jag frågade några gånger pulsen och fick svar. Men när det kändes rätt tufft så fick jag höra att pulsen var 165 slag och då gav jag upp. Så pass tuff känsla i kroppen och bara vid 165 – då skulle inte ett maxtest funka på mig idag. Men när jag sneglade åt sidan så visade skärmen 171 slag. Det är mer rimligt och så som jag kände det. Meeeen, jag hade avbrutit testet. Helt i onödan då!

IMG_8531-0.JPG

Tack och lov var testledaren så snäll så jag fick göra om det direkt. Jag bad om att kunna se skärmen med pulsen framför mig hela tiden så jag visste värdena. Och det gick fint.
Så omstart. På med masken och fart på bandet. Och då gick det bättre. Jag nådde 181.

Att ha en mask över ansiktet var inte alls obehagligt. Jag tänkte på det lite allra först men sedan kändes det rätt ”normalt”. Sen när tempot ökade var inte masken det jag tänkte på heller – då var det bara att andas och springa.

Jag var lite orolig om jag skulle tycka det var obehagligt att nå maxpulsen, men det var det inte alls. Visst är det asjobbigt, men inte obehagligt. Gäller bara att trampa på o tänka på annat. Der var en skön o befriande upplevelse i alla fall.

IMG_8548.JPG
Trött och nöjd, sista blodprovet tas.

Min maxpuls slutade på 181. Jag har gissat på 180 själv så det var ju rätt nära. Just nu sitter jag och väntar på mina testresultat. Fast det kommer nog under morgondagen, Så en mer utförlig rapport kommer då.
Men jag kan direkt rekommendera det här som present till en som är intresserad av träning och som vill kunna följa sina resultat på ”riktigt” i stället för att gissa värdena. Så stort tack för presenten! Nu ska jag sova. Natti natt!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar