Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Jogga vid ryggont?

9 juli 2014

Jag medverkade ju i Nyhetsmorgon här i veckan och pratade om ryggbesvär. Efteråt har jag fått fråga om man kan jogga och/eller hur länge man bör vänta efter ryggproblemen innan man upptar joggning igen. Hur mycket belastas ryggen vid joggning jämfört med om man går?

Annons

Svaret är att du kan jogga när det känns bra. Vid undersökningar har man sett att effekten av den stötvisa belastningen på ländryggen är mycket liten vid både gående, joggande och springande. I FYSS (Fysisk aktivitet i Sjukdomsprevention och Sjukdomsbehandling) skriver man att:

//”…Slutsatsen av undersökningar är att belastningen på ländryggen vid joggande i måttligt tempo på slätt underlag endast är marginellt ökad jämfört med att stå eller gå. Att promenerea eller att jogga i måttligt tempo borde därmed inte åstadkomma någon skadligt ökad belastning på kotpelaren.”//

 

Du kan med andra ord börja jogga när det känns bra och när du själv vill. Känn efter hur kroppen reagerar och höj tempot och förändra underlaget stegvis.

Kom även ihåg att träna de djupa ryggmusklerna, liksom de djupa magmusklerna. Och sök hjälp som sagt – av naprapat, kiropraktor eller liknande – så du blir av med orsaken till ryggproblemen. Att bara vänta på att smärtan lägger sig och sedan återgå till vanliga rutiner kring arbete, rörelse och träning innebär stor risk att få tillbaka det onda igen.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar