Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Kan det vara åldern…?

4 januari 2015

När folk i 30 och 40 års åldern skyller ryggont eller trötthet på åldern brukar jag svara med att man först i 80 års åldern kan börja ”skylla” saker på åldern. Innan dess kan man ofta göra något åt situationen. Ryggont – börja förebygga och tillför kroppen och ryggen det som den behöver för att må bra och vara stark och balanserad. Trötthet – samma sak där (ofta finns det orsaker som går att påverka). För i 30 års åldern brukar det definitivt inte vara åldern som orsakar besvären…

Annons

Visst har man sina skavanker att dras med. Kanske småskador som uppkommit under olika mer eller mindre genomtänka aktiviteter. Men ofta kan man träna och hålla igång bara man tar hänsyn till det man har med sig i bagaget. Och gör lite prehab övningar – alltså övningar INNAN man får rejäla besvär eller ont.

Fast nu undrar jag om inte jag har drabbats av något som har med åldern att göra trots allt… ha ha. Eller  – kanske mer att jag nu måste ta mera hänsyn till de skavanker jag har dragit på mig. Det går inte – så som i 20 års ålder – att bara köra på och kroppen anpassar sig direkt. Nu funkar allt inte per automatik. Jag pratar om småkänningar i hälsenor, vader och liknande.

Jag har alltid haft förmånen att kunna byta löparskor hur som helst. En vecka trailskor, en annan lite gamla utlöpta löparskor, nästa gång nya skor… Skorna har inte gett mig några besvär utan kroppen har fungerat problemfritt ändå. Jag har alltid undrat över det här med vikten av att välja rätt skor, löpa in skorna noggrant… det har aldrig behövts för mig själv.

Men nu har jag nog nått den digra åldern att det spelar roll.
Min hälsenekänning började – som du som följer mig vet – i somras när jag ökade min dos cykling rätt rejält. Från att cykla några timmar i veckan så blev det många timmar i veckan (dvs några timmar om dagen). Sen har det varit svårt att bli av med känningen.

Jag har parallellt börjat jobba med mina fötter och underben i form av att få bort låsningar och få en annan belastning – vilket så klart också påverkar.
Nu har jag kommit på att när jag använt mina senast inköpta löparskor så har besvären i hälsenan funnits där som en liten lätt känning. En trötthet och rätt stor tryckömhet efter löpturen. Något som jag aldrig haft förut och som jag inte vill ha. Det ska inte kännas så efter ett löppass.

Nu när jag plockat fram mina vinterlöparskor så valde jag att köra med mina gamla som jag redan har. Nya förra säsongen men sen har de legat under sommaren. Jag har sprungit några längre rundor i dem och jag känner inget alls av hälsenan längre! Förvisso har jag dessutom vilat från löpning i någon vecka, men ändå. Det har jag gjort förut också men så fort som jag börjat springa har den där lilla känningen varit där. Men inte nu!

Jag vet att det har varit en förmån att förut kunna växla och variera skor och underlag hur som helst utan problem. Och det har varit skönt. Men nu kanske jag också måste ansluta mig till den digra skaran av personer som behöver tänka över skoval inför träningspassen. Kan det vara åldern…?
Åldern i form av att jag samlat på mig tillräckligt många småskavanker för att kroppen ska hinna med att forma om sig. Och så är strukturerna i kroppen mindre elastiska och återhämtar sig sämre än i 20 års åldern.

Hur känner du? Kan du byta skor hur som helst eller behöver du tänka på vilken typ av sko du använder – och kanske även inlägg – för att må bra?

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar