Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Kan jag springa Midnattsloppet – har ryggont.

1 augusti 2012

Hej!
Jag är anmäld till Midnattsloppet nu på sensommaren. Kan jag springa det? Jag har haft ont i ryggen, fått diagosen diskbråck (magnetröntgen) för 6 månader sen. Nu är jag smärtfri. Har sprungit cirka 15 minuter i snabbt tempo och det känns inget alls. Cykeltränar nu mest för konditionens skull. Kan jag springa? Siktar på en tid runt 5 min 30 sek per kilometer. Ryggen känns bra nu. MVH Karina

Annons

Hej Karina!
Skoj att du springer och att du gillar att ha lopp som träningsmål.

Du skriver att du efter magnetröntgen fått diagnos diskbråck, och då är det med säkerhet diskbråck. Dock är det riktigt svårt för mig att säga något mer exakt eftersom jag inte vet hur bråcket har gått, hur omfattande det är, om det klämmer på några strukturer och liknande. Eller var det sitter.

Generellt spontanläker diskbråck inom 6 månader. Under den tiden bör du undvika att provocera det i smärtframkallande rörelser. Samtidigt bör du se till att rehabträna området så att du får full funktion i de djupaste stabiliserande musklerna som omger varje kota och disk. Det är dessa muskler som är skyddet för diskarna – men de slutar ofta fungera i samband med att smärtan tar över.

Jag rekommenderar dig att kontakta din läkare eller ta kontakt med en sjukgymnast som kan bedöma om du kan springa eller inte.

Därefter tänker jag så här: prova att springa 15 minuter i ett tempo som du ska ha under loppet – alltså 5 min 30 eller kanske ännu hellre 6 min per km. Du skriver att du sprungit i snabbt tempo 15 min och att det går bra. Men då kanske dina ytliga muskler orkar stabiliserar dig. Men de kommer inte att orka stabilisera ryggen under hela mil-loppet.

Så börja springa långsammare. Testa först med 15 min i lugnt tempo. Känns det bra, öka till 20 min i samma tempo. Öka sedan stegvis om det känns bra. Innan loppet är det bra om du har testat att springa 9 km i lugnt tempo. Men först ska du som sagt få klartecken från en expert som tittar på dig och testar dig. Och samtidigt få bra rehabövningar som för de djupa musklerna som stabiliserar kotorna.

Lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar