Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Kärleksbomba din kropp

14 mars 2012

Jag får relativt ofta frågor om hur man ska kunna gå ned här, minska omkretsen där, få fastare kroppsdelar, mindre kroppsdelar, större kroppsdelar, slätare hud, kurvigare på andra ställen, platta på det tredje, mer fett på vissa ställen medan det ska bort på andra.

Annons

Självklart är det bra att vi bryr oss om oss själva och våra kroppar. Mitt talesätt: Ta hand om din kropp, var ska du annars bo, uttrycker helt min syn på kroppen och livet. Självklart ska vi sträva efter en sund vikt för hälsans skull. Och självklart ska vi må bra och tycka om oss själva.

Men ibland blir jag så ledsen i hjärtat när jag får frågor hur kvinnor ska gå ned ännu mer när de enligt brev verkar väga cirka 20 kilo för lite för sin längd. När de fortfarande tycker de är tjocka fast det knappast kan finnas ett uns fett på kroppen.

Jag uppmanar därför alla som läser min blogg här på MåBra att ta en dag – idag eller imorgon – och bestämma sig för att älska sig själva totalt. Stå framför en helkroppsspegel, titta på dig själv och ge dig själv komplimanger.
Om rumpan hänger ned lite lesset så struntar du bara i den (lägg inte heller någon negativ energi på rumpan med att tänka ”åååh fy så den hänger och ser ut” eller något liknande. För om du lägger negativ energi där så manifesterar du ännu mer en hängande rumpa.) Bara låt rumpan vara utan energislöseri och tanke.
Fokusera i stället på något som du tycker ser bra ut. Kanske är det magen. Kanske är det vaderna. Kanske axlarna eller brösten. Eller något annat. Hitta så många positiva kommentarer som möjligt och ge dem till dig själv. Ärligt.

Kom ihåg att din kropp är fantastisk! Den är en perfekt avspegling av alla dina val hittills. Och om du vill något annat med den så gäller det att göra andra val medvetet.

Jag vet hur det kan vara. För mig tog det ungefär 30 år att sluta fred med mig själv. Och jag har fortfarande dagar när jag ser allt som kunde förändras, hur jag kunde gå ned, tappa lite här, lägga till lite där… Men då väljer jag aktivt att stoppa tankarna och strunta i dem. Eller så tänker jag på hur fin min kropp är, där hjärtat slår i en jämn rytm, lungorna andas, blodet svischar fram, musklerna arbetar. Tänk vilket mirakel att kroppen funkar. Vad gnäller jag för. Egentligen!

Din kropp är DIN. Genom HELA livet. Och resan blir så mycket roligare om man sluter fred med den och börjar uppskatta sig själv i stället. Därmed inte sagt att man ger upp och inte vill må bra eller känna sig ”ärtig” och i form.

Så kärleksbomba dig en dag och se hur det känns. Och börja tycka om din kropp. Den är den enda du har under det här livet!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar