Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Kexchoklad bättre till yoghurten

14 november 2012

Då är de sockrade frukostflingorna på tapeten igen. Och det är bra! För socker är en stor hälsobov. Och att mata barn med socker från dess de är små är osmart. Det gör att barnen föredrar den söta smaken än mer. Och att maten måste vara än mer söt för att smaka sött. Man reglerar upp barnens sockertolerans.

Annons

Och sen: vad är det för skräp att äta till frukost? En skål med socker? Raketbränsle som sätter blodsockret i svallning. Eller som en pappa som gav sin dotter en skål vaniljyoghurt där flickan fick hälla i valfri mängd honung. Och inte en flinga eller något annat alls som kunde stoppa sockerchocken. Det här var en medveten pappa i vanliga fall. Men när dottern sa att hon bara ville äta det här på morgonen så fick det bli så. En skål flytande socker. Upp som en sol och ned som en pannkaka. Och så undrar skolpersonal och föräldrar varför vissa barn är stissiga och okoncentrerade.

SVT har tittat närmare på sockerinnehållet i vanliga flingor som vänder sig till barn. Där såg man att vissa flingsorter har mer socker i sig än kexchoklad! Så ur sockersynpunkt är det ett bättre val att smula kexchoklad i sina barns yoghurtskålar på morgonen än att välja Coops nya Choco Bears (med 38 % socker) eller Choco Puffs med 43 % socker. Kexchoklad har i alla fall ”bara” 29,4 % socker.

Coop försvarar sig med att tillverka sådana här sockerbomber med att marknaden styr och folk vill köpa. Sant. Men VARFÖR köper föräldrar sånt skräp? Visst kan man ge det som lördagsgodis. Men inte som mat en vanlig vardag. Mat som ska lägga grunden till en hel dag i skolan.

Visst kan det vara lätt att ge efter för barnens tjat i mataffären efter en hektiskt dag. Jag vet hur det kan vara. Men är det ändå inte dags att ta lite vuxenansvar här? Man kan ju faktiskt prata med sina barn och lära dem en viktig kunskap för resten av livet. Dessutom är ju yoghurten redan sötad.

Så lär inte barnen att gilla sådana söta produkter från början. Varje dag. Visst har mina barn också frågat efter sötade flingor när de var mindre, men de fick det inte. Och de överlevde. Jo, förresten. Fel där. Jag har köpt ett liknande paket. Det var på semestern på Mallorca. Barnen åt flingorna i stället för kakor. Flingor till fikat.
Men det finns ju ändå Havre Fras (kuddar) och Havreringar (bildäck) som de faktiskt också gillar bara de får en chans. Och inte har fått sin smak förstörd på vägen av översöta chokladflingor.

Välj klokt alltså. Skippa barnens förväntningar på socker på morgonen. Berätta för barnen vad som händer i kroppen om man äter en massa socker. Själv har jag alltid sagt att ”tungan tycker om det (socker, mat från McDonalds…) men inte resten av kroppen. Och man kan ju inte alltid låta tungan bestämma. Den är ju en sån liten del av kroppen. Man får oftare låta resten bestämma. Och då skriker tungan lite. Men det går över.”

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar