Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Kläder och skor för löpning höst och vinter

30 september 2012

Hej! Jag har precis kommit igång med löpträning och orkar nu 5 km utan att gå. Härligt! Är 46 år och undrar… vad har man på sig när man springer på hösten och vintern? Jag vill fortsätta löpträningen så jag inte får börja om på nytt igen. Tränar även annat men vill fortsätta minst en dag i veckan med löpträning. Tack på förhand.

Annons

Hej!
Vad skoj att du har hittat löpningen och kommit igång så fint. Och härligt att du kan springa 5 kilometer i ett svep! Ja, det är perfekt att fortsätta löpträna även under hösten och vintern. Beroende på hur van du är att vara ute och anstränga dig när det är kallt så kan du fortsätta träna även vid minusgrader. Vid rejält kallt kan det vara bättre att träna inomhus – framför allt om du har luftvägsbesvär.

Bra kläder tillåter värme och fukt att transporteras bort från huden som därmed hålls torr. Det ger en skönare träning oavsett väderlek och värme. Under kallare årstider är lager-på-lager-principen med funktionella plagg att föredra. Mellan varje klädeslager stannar luft kvar som värms upp och på så sätt hjälper kroppen att behålla värmen. Ju fler lager kläder, desto mer varm luft omkring huden, lyder principen. Dessutom är det lätt att ta av ett lager när du blir varm.

www.salomon.se     Long Johns 200www.woolpower.se

Det inre lagret närmast huden bör utgöras av kläder i funktionsmaterial som andas och transporterar bort fukten. Det kan vara mikrofibrer, ull eller fleece. De nya ullplaggen varken sticks eller kliar, utan är mjuka, varma och torra. Tänk även på att kalsonger/trosor och sockor ska vara i ett fukttransporterande material, liksom behån för kvinnor. Glöm alltså det där med bomull närmast kroppen! Bomullen behåller fukten och blir till slut blöt och kall och kyler ner kroppen, framför allt när du stannar, och det gäller även sommartid. Byt därför gärna ut bomullströjan mot en tunn tröja i funktionsmaterial. Du märker skillnaden direkt.

Enlarge www.woolpower.se

Kvinner Truse Pierre Robert Sport Collection Sport Hipster Bluewww.pierrerobert.se

 www.swegmark.se

Ovanpå det inre lagret lägger du till så många klädeslager du behöver, beroende på temperaturen och hur hårt du ska träna. Det kan vara både fleecetröjor och ullkalsonger. Ytterst använder du ett vindtätt plagg som tillåter fukt att transporteras ut men inte släpper in väta utifrån. Ett vintertips är att ha en fleecetröja ovanpå jackan när du startar. Fleecen kan du sedan enkelt kan ta av dig när du blir varm. Glöm inte vantar och mössa när det är kallt, från huvud och händer försvinner annars mycket av kroppsvärmen.

Anpassa mängden kläder till väderleken och hur varm du blir. Det är inte skönt att frysa men det är nästan lika besvärande att vara varm och svettig. Prova dig fram och se vad som är lagom i olika väder.

Om det regnar eller snöar är skor i vattentätt funktionsmaterial som GoreTex underbart. De hindrar väta från att komma in men tillåter fukt att passera ut från foten. Ett alternativ är att stoppa in foten i en liten plastpåse innan du tar på skon, om det regnar mycket och du vill använda dina vanliga joggingskor. De blåa tossorna som finns i många väntrum och som vrängs utanpå skorna för att hindra smuts och vatten från att hamna på golvet kan man trä utanpå strumporna innan skon tas på. Passformen är relativt bra. Tossorna finns att köpa i många större affärer.

www.loplabbet.se

På vintern när vägarna blir hala kan ett par påtagbara dubbar vara en värdefull investering. Då kan du fortsätta att löpträningen utan att behöva vara rädd för att halka eller falla. Du får en mer avspänd hållning och minskar risken för onödiga muskelspänningar. Det finns bra modeller som relativt enkelt kan vrängas utanpå de vanliga skorna och som ger ett bra grepp. Kontrollera att det finns dubbar både vid hälen och den främre trampdynan.

www.icebug.se

Ett alternativ till dubbar är skor med inbyggda dubbar i sulorna, som Icebug. Dubbarna tränger ner i snö och is och ger ett bra grepp. När du sedan går på hårt underlag, som asfalt, ”sjunker” dubbarna in i sulan. Men tänk på att även om dubbarna sjunker in är skorna inte några inomhusskor. Vilket du väljer – broddar eller dubbade skor – är en smaksak.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar