Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Knäproblem

10 oktober 2011

Hej Katarina!

Jag har en dotter som är 24 år och lider av smärtor i knäna. läkare säger att det inte finns så mycket att göra pga detta är en konsekvens av en gammal sjukdom (Schlatters) som hon hade som barn.
Hon har alltid varit mycket aktiv. Hon har tränat och även går på dansskola men just nu kan hon inte göra något att det hon tycker om för att det gör ont i knäna. Har du någon erfarenhet av dessa typer av knäproblem? Kan man träna knäna för att dämpa smärtorna och återfå glädjen?

Annons

Hej!
Vad trist för din dotter. Och vad härligt att du letar nya vägar tillsammans med henne.

Jag har så klart mycket svårt att avgöra knänas status eftersom jag inte har sett din dotter och inte har möjlighet att se hur hon rör sig och testa henne. Spontant tycker jag att det låter märligt att gammalt schlatter ska påverka henne nu. Det är ovanligt. Knäproblemen kan ha uppkommit då men något annat gör troligen att hon fortfarande har besvär.

Jag tycker du och ni ska söka er till en sjukgymnast som är specialutbildad coh specialinriktad mot idrott och att se på kroppen i rörelse. Jag är rätt säker på att vissa muskler inte stabiliserar exempelvis bäckenet eller bålen som de ska, vilket ofta kan visa sig i form av minskad stabilitet i knäleden. Dessutom kan knäproblemen komma från fötterna. Nu skriver jag bara helt generella saker, och det är inte alls säkert att din dotter har just detta.

Jag tycker dock att ni absolut ska söka er till en specialist, som jag skriver. Ge er inte. Det finns så mycket man kan göra för att lindra knäproblem och återfå stabilitet.

Under tiden som hon har ont så kan hon röra sig i allt som inte provocerar smärta. Kanske kan hon gå på vattengympa eller vattenlöpning? Eller simma – ofta kan ryggsim eller frisim fungera, bara man håller lite koll på bensparken. Funkar cykling? Då har ju fötterna kontakt med tramporna och den stötvisa belastningen blir låg. Eller crosstrainer. Styrketräning är också något som ofta går att göra på något sätt. Se om hon hittar något så länge så hon håller igång glädjen att röra sig och stärker kroppen. Starka muskler är jätteviktigt för att hålla koll på knäna.

Lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar