Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Komma igång på nya året

3 januari 2013

Hej!
Hur ska jag bäst komma igång på det nya året? Mitt löfte är att börja träna. I dag är jag soffsittare som tar promenader några gånger i veckan. Jag har tidigare sprungit som jag gillar, och tränat på gym. Hur mycket ska jag börja med? Vad ska jag börja med? Vill även gå ned lite i vikt. Tacksam för svar Marie

Annons

Hej!

Tack för din fråga.

För att komma igång på ett bra sätt som också blir långsiktigt – och inte bara hysteriskt för några veckor – gäller det att du planerar in motionspass under veckorna framöver. Tre pass i veckan är bra, och därutöver kan du promenera och vardagsmotionera så mycket som du känner för. Men var nöjd med tre pass i veckan!

När kan du motionera? Titta i din kalender vecka för vecka och avsätt tid direkt! Tänk på att du räknar med tid att byta om, duscha och sånt som du kanske behöver göra.

Du beskriver dig som en soffsittare som promenerar. Mitt råd är då att du börjar promenera mer strategiskt till att börja med. Häng gärna med vår Utmaning här på MåBra där vi får igång kändisen Sara Edwardsson. Hon börjar springa. Följ hennes veckoschema som du hittar här på webben. I stället för att springa kan du gå riktigt raskt. Schemat är perfekt för att komma igång och du får varierade promenader som känns kul.

När du har följt hennes schema i 2-3 veckor kan du starta om från vecka 1 igen. Börja då jogga såsom det står i Saras schema. Då växlar du alltså mellan att gå och jogga. Perfekt för dig som vill börja springa igen!

Promenaderna och joggningen sätter fart på cirkulationen och förbränningen i kroppen. Utöver detta kan du gärna lägga in ett pass styrketräning. Kanske du till en början inte ska satsa på mer än 3 pass i veckan, men längre fram är det bra att kombinera kondition med styrka. Styrkan bygger muskler som ökar förbränningen i kroppen.

Lycka till!

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar