Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Kommentarer till vattenträning vid knäsmärta

13 juni 2011

Jag fick ett samtal idag kring en artikel som jag skrev till MåBra kring knäproblem och träning i november 2010. Där skrev jag att man generellt bör undvika simning när man har akut ont i knäet, eftersom man i vattnet inte känner hur knäet rör sig vilket i värsta fall kan ställa till med mer besvär. Det samma gäller för generell vattengympa i allmänna grupper.

Annons

Kvinnan som jag pratade med idag vände sig emot att jag skriver att vattengympa inte är bra. Att det finns mycket forskning som visar att knärehabilitering i bassäng är en av de mest effektiva rehabiliteringsmetoderna som finns. Det håller jag absolut med om.

I artikeln i tidningen skrev vi vattengympa. Kanske var det något för ospecifikt men det som jag avser med vattengympa är det som de flesta vardagsmotionärer tänker på: generell vattengympa som hålls i bassänger i form av gruppträning med en massa andra folk samtidigt och kanske även siming och vågmaskiner i bakgrunden.
Då skvimpar vattnet runt i alla möjliga riktningar och det kan vara svårt att hålla koll och styr på knäet. Smärtan i leden kan medföra att de djupa stabilisererande musklerna kring knäet – och andra leder i närheten – får svårare att arbeta och därmed försämras stabiliteten ytterligare vilket kan leda till att knäet hamnar i mindre bra positioner under passet. Det här avser alltså vid akuta knäsmärtor.

Att vattenträna även i det akuta skedet med en sjukgymnast, sjuksköterska eller läkare är något helt annat. Det kan absolut bidra till rehabiliteringen och läkningen. Men då ska det vara under kontrollerade former och med en person som hjälper den skadade med rätt övningar för just det knäet och med övningar som anpassas till skadan och personen. Och som prioriterar knäkontroll. Då funkar det kanon. Men det är relativt långt från den generella vattengympan i större grupper som syftar till att förbättra den allmänna konditionen, styrkan och stabiliteten i kroppen.

Så kontentan av detta är att jag rekommenderar att ta det lugnt med simning och med generell vattengympa i det akuta skedet när du har smärta i knäet. Vid mer kroniska besvär kan denna form av träning fungera utmärkt – så klart beroende på knäproblem. Här bör du alltid kolla med en kunnig sjukgymnast, läkare eller liknande.
Att vattenträna med kunnig personal som ger individuella råd även vid akuta knäskador kan absolut fungera. Här avgör den behandlande sjukgymnasten eller läkaren vad som ska utföras och vad som bäst hjälper skadan.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar