Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Konditionsträna med Dukan dieten

24 november 2012

Hejsan! Kan jag fortsätta med Dukandieten, när jag tränar mycket. Är 60 år och tränar för tjejvasan eller måste jag äta mer kolhydrater.

Tack för din fråga. Det hela handlar om i vilken fast du ligger. Dukan-dieten kan du läsa mer om här på MåBras hemsida och vad de olika faserna står för.
I den första attackfasen är det bara proteiner som gäller. Då kan träningen definitivt kännas tung och jobbig eftersom det blir kolhydratbrist i kroppen. Både hjärnan och musklerna går på kolhydrater, och tar musklernas lager slut och man inte äter mer, så sjunker tempot och krafterna sinar. Man känner som att man tränar med handbromsen i hela tiden. I maratontermer kallas det att springa-in-i-väggen när kolhydraterna sinar helt. Och i den här fasen är man mest i väggen hela tiden – om man konditionstränar samtidigt.

Annons

Den andra fasen ger grönsaker utöver proteinerna. Här får man lite mer att träna på men längre konditionspass, som inför ett vasalopp, kan kännas tunga eftersom kolhydratlagren är begränsade.

I den tredje fasen tillkommer det lite mer kolhydrater. Det här kan man klara sig på. Men träningen kommer inte att gå på full fart och du kommer inte att få ut all din prestationsförmåga. Många träningsexperter rekommenderar verkligen mer kolhydrater till idrottare som konditionstränar mycket. Andra säger att man inte alls behöver mer. Testa helt enkelt själv. Känner du att du har krafter? Bra? Känns det tuggummisegt och du inte har någon ork i uppförsbackarna, ja, då behöver du troligen mer.

I den fjärde fasen äter man mer eller mindre som vanligt, men med mer proteiner och det här går fint att träna på.

Ett annat alternativ är att tillföra energidryck under dina längre träningspass på över 60 minuter konditionsträning. Då dricker du vätska med kolhydrater och aminosyror och lite salter från träningspassets start. Drick lite och ofta i stället för mycket och sällan. Denna energi tas direkt upp till träningspasset.

I dag säger man även från experthåll att man ska ”träna lågt och tävla högt”. Här avser man kolhydratnivåerna i blodet. Så träna gärna med mindre mängder kolhydrater cirkulerande i blodet. Då vänjer du kroppen vid att utnyttja fett som energikälla bättre. Och vid tävling kan du tillsätta kolhydrater både före och under tävlingen. Då har du perfekt fettförbränning i kroppen samtidigt som du tillför lite extra snabb raketbränsle till musklerna.

Lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar