Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Konditionsträning – inte för alla

26 november 2012

Ja, då är studierna här som alla latmaskar väntat på. Och som vi träningsaktiva och motions-påhejare helst inte vill se. Det är studier om att vissa personer faktiskt kan få sämre hälsovärden om de konditionstränar! Alltså sämre! Inte bara att resultaten uteblir.

Annons

Att vissa personer inte får någon konditionsförbättring trots att de tränar konditionen flitigt, det har vi vetat ett tag. Här är det generna som spelar in. Generna bestämmer vilken syreupptagningsförmåga du har från grunden. Och de bestämmer även hur du svarar på träning. Men även om man inte har fått någon superkondition av träningen så har i alla fall kroppen blivit starkare. Det tar längre tid för hjärtat att nå maxpulsen, även om man inte får bättre konditionsvärden.

Men nu visar studier på att vissa värden faktiskt kan försämras av konditionsträning. Dagens Nyheter skriver i en artikel att ungefär var åttonde person får sämre blodtryck, var tionde får försämrade halter blodfetter och var tolfte får sämre insulinvärden. Hos omkring sju procent blir minst två av dessa värden försämrade.

Forskarna betonar att det inte är någon enstaka gen som ger upphov till det här utan de tittar på aktiviteten hos ett 30-tal gener. Sammanhanget är komplext och nu försöker man hitta tester som kan visa vem som är mottaglig för konditionsträning, vem som svarar medelmåttigt, vem som inte blir bättre och vem som kanske till och med försämrar sina värden.

Så kan man slå sig till ro i soffhörnet nu och skylla på taskiga gener? Att det är föräldrarnas och förfädernas fel? Nej. Forskarna påtalar tydligt att oavsett gener så är det dåligt för hälsan att  sitta och ligga stilla. Så upp och rör på dig i vardagen. Sen kan man se om – och hur mycket – man kan förbättra sina värden med konditionsträning, och hur man svarar på träningen.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar