Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Konditon eller promenad först för förbränning?

14 januari 2011

Hej Katarina!

Jag hittade din blog idag och har lusläst varenda inlägg! Väldigt intressant och inte minst motiverande!
Jag har några kilon till övers som jag försöker få bort med hjälp av en träningsdvd och långa raska promenader. Jag brukar varva lite, men när jag börjar med träningen äter jag direkt efteråt och promenaden blir 1-2 timmar senare, och när jag börjar med promenaden äter jag en frukt när jag kommit hem och börjar träna en halvtimma senare. För högst energiförbränning, gäller det då att ta en lång rask promenad (2,5h) innan eller efter ett konditionspass?
Tack så mycket på förhand /Saga 

Annons

Hej!
Vad roligt att du hittar användbara tips här på sidan.

För att förbränna flest kalorier gäller det främst att träna smart så du har krafter och ork till dina pass. Då orkar du ta i ordentligt och får bra effekt. Att känna sig låg och tom på energi gör att du orkar träna på lägre nivå vilket ger sämre konditionseffekt och därmed mindre effekt på fettförbränningen på lång sikt. Dessutom upplevs träningen som mycket mer jobbig och du kanske tröttnar snabbare.

Om du promenerar en viss sträcka så gör du av med lika många kalorier oavsett du går i behaglig takt eller om du går raskt. Går du i stället så långt som du hinner under en viss tid, som 45 minuter, så gör du av med fler kalorier när du promenerar raskt. Detta för att du hinner längre sträcka.
Det samma gäller för ditt konditionspass på dvd. Är du trött och orkeslös tränar du på lägre nivå och förbrukar färre kalorier, medan du gör av med fler när du är pigg och laddad.

Rådet utifrån detta blir att vanligen starta med konditionspasset. Då orkar du köra på bra när du har fokus och energi. Ät något som sagt därefter så du får både proteiner och kolhydrater. Därefter tar du din promenad då du gärna går en bestämd sträcka, i stället för att gå en viss tid.
De gånger du startar med promenaden kan du gärna kombinera banan och ett glas mjölk eller frukt med keso/kesella/fil, så får du även proteiner i dig till din träning. Viktigt är dock att din mage tål det.

Jag tycker dock att det är perfekt som du gör idag – att du varierar och växlar utefter humör. Det viktigaste för att få kontinuerlig motion är att det känns roligt och att det är omväxlande. Så variera! Stirra dig inte bara blind på kalorier och förbränning – även om det också är viktigt. Promenera din slinga åt andra hållet och växla sträckning så du får något nytt att titta på.

Lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar