Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Kvinnor i övergångsåldern bör undvikan magplanka

16 juni 2014

I samband med menopausen förändras hormonhalterna och det i sin tur påverkar ofta hållfastheten i bindväv och liknande strukturer i kroppen. Forskning visar att tunga magövningar där magmusklerna dras isär från varandra – såsom plankan –  kan göra så att en tidigare diastas (delning av magmusklerna) förvärras. Läs en artikel av duktiga Kari Bö om detta här.

Annons

Vissa studier visar även att kvinnor i menopausen kan drabbas av delade magmuskler (diastas), även fast de inte haft det tidigare och att de inte varit gravida. Även män kan drabbas av diastas.

048

Så om du har en putande mage så är inte övningen plankan den du bör satsa på för att få ordning på din mage. Inte heller övningen situps eller andra övningar som utförs i plankpositionen, som push ups (armhävningar), mountain climber (i plankposition och sedan böja ena benet så att knäet lyfts mot armbågen), plankor med variationer.

041

Förutom att dra isär magmusklerna så en eventuell diastas förvärras så tränar dessa övningar de ytliga musklerna. De ytliga musklerna är designade att jobba hårt en kort tid för att sedan vila. Typ 100 meters sprint. Men de magmuskler som behöver vara starka i vardagen för att minska risken för ryggont och för att hålla ihop magen ska jobba med låg kraft under lång tid. Typ maraton eller ultralopp.

Man blir ingen bra maratonlöpare med sprintträning. Man får lika lite uthålliga muskler för vardagen att träna tunga och tuffa övningar för magen. Lätt och långsamt är receptet. Sådana övningar hittar du i det aktuella numret av MåBra, liksom i appen MammaMage som jag tagit fram. Och alla personer kan dra nytta av dessa övningar – inte bara nyblivna mammor.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar