Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Kvinnor och muskler – hett ämne

12 november 2014

Det har funnits en tråd på Facebook och bloggar som rör kvinnor med muskler och vilka kommentarer de kan få på gymmet. ”Män gillar former, inte muskler”, ”du ser ut som ett kylskåp” är två av de kommentarer kvinnorna säger sig ha fått. Du kan läsa om detta här bland annat.

Annons

Jag kan bara instämma att det är tragiskt att man inte ska kunna få träna och leva som man vill utan att få andras bedömning på sig. Vissa kvinnor utvecklar muskler snabbare än andra – precis som det är för män. Det är inget man kan göra något åt utan där styr generna.

Själv är jag inte den som är varken mest tränad eller har direkt mycket muskler. Men ändå kan jag mötas av kommentarer från män om att jag har för stora armar och att mina biceps är större än mäns – vilket ses som manligt av vissa. Vissa pratar till mig extra mörk röst och kallar mig ”hulk”.

IMG_7778

Själv tar jag det mest som ett tecken på att vi är olika. Det är personer som har en annan syn än jag på att låta andra vara som de är. Och då är det ändå ingen person som jag har så mycket gemensamt med att det är värt att bry sig om kommentaren. Jag trivs med mig själv och min kropp blir så här relativt snabbt – även utan tung styrketräning för exempelvis armarna.

Helene SVT kopia

I morse var det ett inslag om detta på Morgonteve i SVT. Helene Ahlson var inbjuden och jag blev så glad av det inslaget. Underbart bemött av Helene. Bara vara och låta vara. Heléne visar sig som en stark kvinna som står upp för sig själv och alla andra tränande kvinnor utan att vare sig gå i försvar eller attack. Så skönt.

Så låt andra prata om de vill. Om du är trygg i dig själv och trivs med dig själv, vad spelar det då för roll? Kanske är det ett tecken på avundsjuka  – att de själva känner att de vill ha större muskler.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar