Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Liknar crosstrainer löpning?

1 februari 2010

Jag undrar om crosstrainer är bra alternativ till löpträning. Den ska vara skonsam mot knäna och även tränar över och underkropp, stämmer det? Hur i sådana fall. Men på vilket sätt tränar den över och underkropp? Det känns som att jag använder alla muskelgrupper i kroppen, som en blandning av löpning och cykling.

Annons

Hej!
Du beskriver crosstrainern bra: en blandning mellan löpning och cykling. Eftersom fötterna hela tiden har kontakt med fotplattorna så uppkommer ingen stötvis belastning av lederna (som annars skapas när hälen slår i underlaget) – det ger skonsam träning för fotleder, knän, höfter och rygg. Samtidigt är det just den stötvisa belastningen som triggar skelettet att stärkas. Så stötar i lagom dos är bara nyttigt, förutsatt att du har ett skelett som tål att belastas.

CBR002098

Både över- och underkroppens muskler tränas i maskinen eftersom du använder dem båda. När muskler används förbrukar de energi (kalorier). Det viktiga är att crosstrainerna låter dig jobba diagonalt när du går – så du undviker passgång.

Att träna med crosstrainer kan vara bra komplement till löpning. Du skriver att du löptränar 3 gånger iveckan och utöver det vill styrketräna och köra med crosstrainern. Då är det bra alternativ för att belasta kroppen på annat sätt. Däremot är den ”riktiga” löpträningen viktigast om du vill bli en bra löpare/joggare. Musklerna arbetar på lite olika sätt i maskinen jämfört med ”på riktigt”. OCh utomhus får du ju även uppleva naturen, frisk luft, olika underlag under fötterna och ett naturligt löpsteg där du själv driver fram din kropp. I maskinen står du ju på samma stället och trampar runt runt.

Men all träning och rörelse är bra! Så välj det som funkar bäst för dig i olika situationer.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar