Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Program för längre löpning

3 september 2010

Hej!

Jag har använt ert träningsupplägg från nummer 4 2010 för att kunna springa upp till 20 km. Det har fungerat bra och jag har anmält mig till Stockholm halvmaraton i september. Jag skulle vilja fortsätta att träna under vintern för att kunna springa Stockholms maraton i maj nästa år. Min frågor är följande:

Annons

1.       Har du något träningsupplägg som jag kan fortsätta med så att jag kan klara att komma runt maran i maj?

2.       Hur kan jag träna bäst när det pga. vinterväder inte går att jogga ute? Om jag satsar på löpbandet på gymmet, går det lika bra?

3.       Hur långt kan man springa utan vätska? Jag har nu ett vätskebälte med 4 småflaskor som jag dricker ur när jag springer längre än 1h, men hur blir det när man kommer upp i 3 eller 4h?

Jag fyller 50 nästa år och har i dagsläget 13 kg övervikt. Jag tycker mycket om att springa och går även på gymmet ca 1 gång/vecka. Jag har ett rörligt arbete och förutom min joggning varannan dag promenerar jag också minst 1h/dag.
Med vänlig hälsning /Ditte

Hej!
Vad roligt att du springer så mycket och att du har använt programmet som jag gjorde till MåBra. Jätteskoj. Stort lycka till i din halvmara!

Jag rekommenderar dig att gå in på www.marathon.se Där finns det bra program att följa för att nå maraton distansen beroende på hur snabbt du siktar på att springa. Ett annat alternativ är att du går med i www.runningsweden.se där du kan få hjälp och peppning av riktigt duktiga och erfarna löpare. De anordnar löparresor, löparläger och träningstillfällen.

j0182523

När det gäller vätska så är det absolut bäst att regelbundet fylla på med vatten och energidryck under loppet. Du missar stor kapacitet om du springer utan vätska och du kan få onödiga kramper och besvär. Vid längre lopp är det även vanligen bra att få i sig mineraler och socker för att må bra och prestera optimalt, inte bara vatten.
Vid längre träningsrundor kan du alltså behöva fylla på ditt vätskebälte, eller placera ut ett fullt vätskebälte under din runda som du enkelt kan byta till.

CB030290

Du skriver att du bär på 13 kilo övervikt. För att skona lederna när du nu springer så långt har du mycket att vinna om du kan släppa några av de kilona. Ät sund mat och undvik onödiga kalorier – även när du tränar så mycket. Med hjälp av löpningen kan du relativt snabbt korrigera vikten.

Stort lycka till i löparspåret! Kanske vi ses på Stockholm maraton 2012 som jag planerar att springa!
Katarina

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar