Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Lucka 11: kamera in i kroppen

11 december 2012

Jag har en riktig önskan. Som jag haft länge. Tänk att få den uppfylld. Vilken julklapp! Det är att få hänga med en sån där ”Lennart-Nilsson-kamera” in i min egen kropp.

Tänk att få krympa ihop och hoppa in i kameran och följa med blodbanan runt till alla inre organ. Kolla hur levern har det, om binjurarna är överbelastade, se när magsäcken arbetar, på vilket sätt hjärtat slår. Tänk att få åka omkring inne i sina egna blodkärl och kolla plack, avlagringar, elasticitet i väggarna, småskador. Att se till att alla små kapillärer funkar som de ska runt alla organ och se att allt står rätt till där inne. Och att musklerna och skelettet ser starka ut.

Annons

Då kan man samtidigt notera det som kanske behöver fixas till, det som kräver lite extra eftertanke och omvårdnad. Då kan man hjälpa kroppen INNAN något går sönder eller brakar ihop.

j0438743

Om du fick göra en sådan utflykt i din kropp. Vilket organ tror du skulle behöva mest uppmärksamhet och omvårdnad? Om du har ett stressigt liv i högt tempo kanske det är binjurarna som stressar på högvarv. Eller hjärtat som slår oregelbundet. Eller magen som är obalanserad. Sover du dåligt kan det vara immunförsvaret som behöver boostas. Eller tror du att det är blodkärlen som behöver renas och rensas från ”gammalt skräp”? Kanske det är musklerna som ska stärkas för att orka bära upp din kropp och minska slitaget på lederna. Tänk efter.

Hur ska du göra för att ge detta organ en julklapp i år? Eller ge hela din kropp en fin julklapp.

Det kan vara att motionera eller vardagsmotionera. Äta sundare. Bli rökfri. Försöka ändra vardagen så stressen och pressen minskar. Skapa en lugnare sista timme innan läggning så du somnar bättre. Umgås mer med nära och kära. Skratta minst tre gånger varje dag – inte bara le, utan skratta! Gå i skogen. Yoga eller meditera.

42-16604619

Hur ska du planera in detta i din kalender inför nästa år, så att det inte bara blir en önskan utan att du verkligen även utför det? God jul på dig, binjuren!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar