Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Lucka 12: närhet

12 december 2012

Vi har två katter: Bowser och Yoshi. Namnen kommer från spelet Super Mario 64. När vi först tog över katterna från en familj därifrån de snabbt behövde omplaceras kallades de för Socker och Bebis. Men det var inga coola namn, tyckte barnen. Så det fick bli Bowser och Yoshi i stället. Bowser är lite tuffare och modigare – precis som figuren Bowser som i spelet är en stor ”drake”. Yoshi är liten till växten och lite mer försiktig, lite mer likt figuren Yoshi som också är en drake men mycket mindre.

Annons

Varje kväll har Bowser en ritual: hon kommer när jag lägger mig och vill kela i två eller tre minuter. Aldrig längre. Hon hoppar upp på min mage och lägger sig nära ansiktet och spinner så härligt. Och väntar på att bli kliad och kelad med. Hon vill ha närhet. Och ber om det tydligt.

Närhet är viktigt – oavsett det är med människor eller djur. Närheten om beröringen utsöndrar hormonet oxytocin inuti kroppen – ett hormon som gör oss lugna och får ned stressnivåerna. Ibland kallas hormonet amningshormon eftersom det utsöndras mycket vid just amning. Vi alla behöver en dos oxytocin för att komma ned i varv och för att må bra.

Dagens tanke är: Tänk att själv be så tydligt om närhet och värme som katterna gör. Inte vänta sig att den andra ska läsa ens tankar och förstå utan att man ber om det.

Tänk att visa så tydligt allt man vill. Det är en utmaning. Oavsett det handlar om närhet eller om andra saker.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar