Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Lucka 19: livet efter jul

19 december 2013

Julen närmar sig, fast man knappt kan tro det. Här i Stockholmstrakterna är det grönt på marken och det blåser ljumma vindar – som höst. Men än finns det tid för väderomslag. Tänk, förra året var det fullt med snö och kallt sedan någon vecka.

Annons

 

Nu är det hög tid att planera motionen under julhelgerna. Fråga dig själv: vilken form vill jag ha efter julhelgerna? Hur vill jag må och känna mig? Och lika viktigt: hur vill jag må under julhelgerna?

Att känna sig som en stoppad korv vars skinn snart spricker är ingen skön känsla. Och det blir inte godare av att äta mycket. Mer är verkligen oftast inte bättre. Kvaliteten på innehållet är minst lika viktigt som kvantiteten. Den enda gången mer är bättre än nog när det gäller kärlek.

Så mer mat är inte bättre. Ät i stället mindre, ät långsamt och njut. Mer godis är inte bättre. Ta en bit och känn smaken i stället för att äta upp hela lådan eller skålen. Mer julklappar är inte alltid bättre. Fast här kan det vara svårt att övertyga barnen…

Även när det gäller motion så är mer inte alltid bättre. För den som är stillasittande eller rör på sig för lite från början gäller det att hitta mer motion. Men den som redan rör på sig mycket behöver i stället hitta balansen mellan aktivitet och vila. De allra flesta personer behöver dock leta efter mer aktivitet under helger som jul och nyår, då det blir mycket mat och lite motion.

Så tillbaka till frågan: Hur vill du må under helgerna?
* planera in motionen, det kan vara att promenera med familjen eller vännerna, motionera hemma eller sticka ut och åka skidor/springa
– hur ofta ska du träna
– hur länge?
– om du inte kan göra det du har tänkt dig, vad har du för plan B?

* planera in hur du ska äta, det kan vara att bestämma dig för att bara ta två godisar per tillfälle, oavsett hur sugen du än är. Sen måste det går exempelvis två timmar innan nästa gång.
– att planera in ätandet kan även vara att tugga maten ordentligt och äta långsamt. På så sätt känner du tydligare smaken och äter med medvetet.
– det kan vara att bestämma sig för att äta en portion och stanna vid det, och att den portionen är ”vanligt” stor och inte ett jätteberg med mat

* planera in ett vettigt schema för julen. Ingen brukar må bra av att stressa runt till en massa olika släktingar runt omkring i landet och sedan helt slut återvända innan skolan eller jobbet börjar.

Kom ihåg att allt är bättre än inget. Var snäll mot dig själv och din kropp. Och kom ihåg att det brukar finnas mat kvar även efter julen. Så ät lagom, njut av närvaro och rör dig så att även kroppen mår bra – inte bara tungan.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar