Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Lucka 21: julpysselhets och göra-det-själv-hets

21 december 2013

Det pratas mycket om träningshets. Att man  får dåligt samvete när man hör andra berätta hur mycket de har tränat. Och att man pressar sig till att träna mer bara för det.

Men på samma sätt tycker jag det är med julpysselhets. Att man lätt kan få dåligt samvete av att allt ska vara hemmagjort, hemmabakt, hemmalagat, hemmapysslat… Och här är det många som känner snaran dras åt när tiden inte räcker till.

Annons

Det räcker med att snabbkolla Facebook och alla fantastiska kreationer som alla gör till pepparkakshus. Det ena slottet snyggare än det andra, med kristyr och dekoration värdigt konditorier. Där var det så befriande skönt när en person lade ut foton på ett halvbränt hus med en massa brunt socker överallt som såg ut som ett ruckel. Men de hade haft en skön och mysig stund när de gjorde huset.

 

 

Ge dig själv en andningspaus. Ingen blir lyckligare av en stressad mamma/pappa/partner/syskon/vän. Det kan lätt bli så många ”måsten”. Gör det som du själv vill och det som fungerar efter din verklighet. Ambitionsnivån må vara hög, men det kanske inte alltid blir roligare om allt är hemmagjort. Och det gör inget om det inte är ”perfekt”. Vem det nu är som sätter upp kriterierna för vad ”perfekt” är.

 

Ge dig själv en andningspaus så här i julstöket, Det kan vara ett träningspass för att få ut alla stresshormoner. Ge dig egentiden att bara tänka på din kropp, vara närvarande i stunden och uppleva hur skönt kroppen arbetar. Eller ge dig yoga, meditation, en stund framför brasan, en läsestund eller en stunds lek med barnen.

 

Låt dig få återhämtning också. Visst är det mysigt med hemmalagat, men inte på bekostnad av en massa stress och press. Det man vinner i hemmalagat (det vill säga inte så mycket halvfabrikat och kemikalier) förlorar man lätt på ökad stressnivå i stort.

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar