Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Lucka 22: gör en sak i taget

22 december 2012

Dan före dan före dopparedan. Det närmar sig! En helg innan julafton kan vara en skön start på julledigheten.

Mitt tips till dig idag är att sträva efter att göra en sak i taget. Då blir kroppen lugnare och du vet bättre vad du har gjort. Att exempelvis äta mat samtidigt som man tittar på teve gör att man inte aktivt registerar hur mycket mat mat äter och att man blir mätt. Att äta på stående fot samtidigt som man dammsuger eller julpysslar har samma effekt.

Annons

När du vill äta en godisbit bör du också fokusera på det du har i munnen. Ät bara. Stanna upp den stund du smaskar på det du tycker är gott. Njuuuut. Känn smakerna. Tacka för det goda. Sen kan du fortsätta med allt det andra.

Forskning har även visat att pulsen och stressnivåerna kan sänkas av de vardagliga göromålen, som att dammsuga eller hänga tvätt. Det viktiga är att du är närvarande i stunden som är. Att du gör just det du har bestämt dig för. Skippa alla tankar om vad du egentligen borde ha gjort eller vad du ska göra härnäst. Att totalt ägna sig åt att hänga tvätt innebär rytmiska rörelser som lugnar stressystemen i kroppen. Att plocka disk samma sak. Bara du gör det lugnt. Och gör bara det.

Så passa på att ha lite mindfulness i dina vardagssysslor och julstök. Gör en sak i taget. Var bara där. Saker blir ofta avklarade snabbare på det sättet. Du mår bättre. Och alla andra känner sig mer väl till mods i din närhet. Bara vinster! Skön dag!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar