Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Lucka 4: som glufsande labrador

4 december 2012

Juletid innebär julmat och för många – julbord. Ibland många julbord.

Det här med buffé och julbord är intressant tycker jag. Från att vara lugn och fin och äta lagom mycket så förvandlas många till labradorer när en buffé serveras.

Annons

Jag och min syster hade en svart labrador när vi bodde hemma som unga. Hon hette Cina. Cina var väldigt glupsk, som vissa labradorer kan vara. Hon åt allt. Helst alltid. Hon åt bland annat en talgboll avsedd för fåglarna – den åt hon upp med nät och allt, en hel falukorvsring hon hittade ute på en väg, sorkar som hon fångade själv på åkrarna om somrarna med päls och allt, supersaltad fisk som var så salt att ingen kunde äta den – den hade vår mamma kastat på en öppen kompost som Cina fick vittring på. Cina sög i sig alla fiskar. Hela. Utan att tugga. Som en dammsugare. Sen hann hon bara fram till trappan till huset när magen vände sig hos henne och allt kom upp i en tjusig pöl (tack och lov på marken). Det är därför vi visste att hon inte tuggat fiskarna. Hon åt allt som hon hittade. Snabbt. Glufs glufs… så var det borta. Ofta visste vi inte ens vad hon ätit för vi hann bara se att någon slank ned innan tungan nöjt slickade munnen.

Foto från labradorklubben

 

Och så här blir många vid julbord. Snabbt på med en massa olika maträtter på samma tallrik. Man blandar sill med korv med lax med gravlaxsås, med paté med inlagd strömming med rödbetssallad med köttbullar med med potatis med skinka med… Och så in med det. Snabbt snabbt. Och så hämta mer. Blanda allt på tallriken. Vi blir som glufsande labradorer som inte hinner känna någon smak av det vi stoppar i oss. Än mindre se vad det är vi äter (fast det ser ju inte alltid så aptitligt ut där det ligger i en salig blandning på tallriken).

Foto från Enskede Värdshus julbord – som för övrigt är supermysigt och fint! 

 

Välj i stället de rätter som du tycker bäst om. Ta dig en titt på julbordet och bestäm vad du ska satsa på. Kanske det främst blir lax och sill på ett julbord, och sedan bara lite grann av någon varmrätt. Eller satsa mer på varmrätterna om du gillar dem mer.
Men ta lite av några olika sorter på din tallrik. Ät långsam och NJUT. Känn smaken, Känn konsistensen. Se färger och upplev maten med flera sinnen. Om de var goda, hämta lite mer. Men välj vad du vill satsa på. Ät inte allt. Det mår få människor bra av efteråt.

Ta det lugnt. Vanligen hinner man hämta tillräckligt mycket mat under en sittning. Och vanligen dukas det fram mer mat om någon rätt tar slut. Så softa och njut i stället. Då hinner du också känna när magen börjar bli mätt, så du slipper bli så där övermätt som en sprängfylld ballong.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar