Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Lucka 7: håll igång även under julstöket

7 december 2012

Det är redan den sjunde dagen i december! Dagarna går fort och nu återstår bara 17 innan Dagen D: Julafton. Nu är det dags att seriöst planera hur du ska få in motionen i dina julbestyr de här sista veckorna. Så inte dagarna går och svosch så är det sängdags och du minns plötsligt att det inte blev någon motion under dagen som du tänkt dig.

Annons

Så fram med kalendern och planera in dina träningspass. Om det känns stressigt med allt som du vill göra kan du dra ned på mängden motion. Det viktigaste är att du gör NÅGOT i stället för inget alls. Korta ned passen och träna mer effektivt när du väl tränar. Om du promenerar kan du öka tempot för att få mer effekt. Om du springer så är ju snön perfekt – den ökar effektivt tuffhetsgraden automatiskt.

Hinner du inte med ett helt pass styrketräning så kläm in några övningar här och där under dagen i alla fall. En minut knäböj vid förmiddagsfikat. En minut armhävningar innan lunchen. En minut utfallssteg på väg från toaletten på eftermiddagen. En minut magträning när du kommit hem. Allt, allt du gör är bättre än inget alls. Dels mår kroppen bättre av i alla fall lite motion och rörelse. Och dels håller du dig till din ursprungliga planering.

En rejäl julstädning hemma ger också naturlig rörelse till kroppen. Det kan jämföras med en lättare promenad. Och att skotta fram bilen, dörren eller grannen ger riktigt bra motion. Var noggrann bara att du böjer på benen och orkar kontrollera magen och ryggen. Här kan det hjälpa att du medvetet drar in området under naveln något innan du lyfter upp spaden fylld med snö – så du verkligen har på magens kontroll och stöd. Släng sedan snön lite lugnt mot sidan. Du vet om att den där sidoknycken med en tunglastad spade (med avslappnade magmuskler) är det som ofta ställer till besvär i ryggen. Så: magen aktiv, ta hjälp av benens styrka och så en lugnare iväg-skjuts av snön. Då är snöskottning kalas. Eller så skjuter du allt framför dig med en ”snö-plogs-spade”.

Ge dig själv beröm för det du gör. I stället för dåligt samvete för det du inte gör. Och ge DIG SJÄLV den finste gåva du kan: att starta julhelgerna med en kropp som är i form och ett skönt sinne.

P.S.
I kväll ska vi leka kurragömma här hemma – enligt adventskalendern. Jag har hittat det absolut bästa gömstället. Killarna kommer att få så mycket motion när de ska leta efter mig… ;D.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar