Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Lungor, andning och träning

19 september 2014

I dag var jag till läkaren på min vårdcentral för att starta undersökning på mina pipande luftrör. Jag har under våren och sommaren haft ovanligt pipande luftrör, framför allt när jag konditionstränar hårdare. Det piper rejält när jag andas in och är lite svårt ibland att få ut luften. När det var som värst under senvåren blev det ibland tungt att andas.

Annons

Nu har det blivit bättre men när jag springer snabbare och hårdare så kommer pipet fortfarande – även om det inte är så påtagligt som tidigare. Men det är lika bra att undersöka vad det kan vara och få hjälp för att dämpa det något. Nu finns det ju inget pollen kvar i luften i alla fall.

Så jag var till husläkaren och fick där blåsa i en mackapär med ett papprör. Här gällde det att blåsa ut så mycket luft som möjligt så snabbt som möjligt. Inte att vara uthållig alltså utan ut med allt så snabbt som möjligt efter en maximal inandning (måttet kallas FEV – Forcerad Expiratorisk Volym – och visar på andningsfunktionen).

Okej, maximal inadning. Och så ut med allt.
”Poff” lät det när jag höll på som bäst att andas ut. ”Oj oj oj” sa läkaren. Jag trodde direkt jag hade haft sönder något.
”Du blåste mätaren i botten”. Jaha tänkte jag, det lät ju kanske inte så bra, eller?
”Du är den första kvinna som har blåst mätaren i botten. Den första av alla som jag träffat. Du blåste den i botten!” Jamen det lät ju som ett bra resultat då. Så skönt. Jag känner också att jag har bra andningsfunktion så det är inte det som är problemet. Men det är ju alltid skoj när även tester visar bra kapacitet.

Så förmågan att blåsa ut luft är inte dålig. Utan det är mina luftrör som drar ihop sig och piper. Jag fick remiss till spirometri och så kolla om min gamla pollenallergi fortfarande är aktiv. Eller vad det kan vara som irriterat mina luftrör.

Säkert har män blåst mätaren i botten tidigare hos läkaren, men vi kvinnor ligger rent fysiologiskt vanligen lite lägre i kapacitet.
Fast min läkaren kanske bara har testat apparaten på 80-åriga damer tidigare… Vem vet?

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar