Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Målen avklarade – sen då?

16 juli 2012

Då var mina två stora träningsmål avklarade för i sommar och i år. Dels var det Åre Extreme Challenge 30 juni och dels Jubileumsmarathon 14 juli. Loppen låg lite för nära varandra för att det skulle vara optimalt, men det gick ändå.

Annons

Men det kändes i benen att musklerna inte var helt återhämtade sedan ÅEC två veckor tidigare. Jag fick krampkänningar redan innan halva sträckan var sprungen, men kunde hålla kroppen i schakt så jag kom i mål. Jag tog den kortare sträckan på 40 km med tanke på mina ömmande benmuskler och kom i mål på 3 tim 48 min och 41 sek. Jag är nöjd. Och springer gärna ett marathon igen för att se vilken tid jag kan få om mina ben inte bromsar tempot. Nu var jag pigg och fräsch när jag linkade in i mål. Konditionen är det inget fel på men benen höll inte för 40 km asfalt. Inte efter en så pass tuff tävling 14 dagar innan i alla fall.

 

Så då är målen över. Jag gör man då? Vad ska man sikta på? Det här brukar i bland kallas för bröllops-depression: de som ska gifta sig planerar och planerar inför själva bröllopsdagen och när den sen är över uppstår en tomhet. Och nu då? Vad gör vi nu?

Om du har eller har haft tydliga mål med din träning, vad gör du när du uppnåt dem? Ett tips är att sätta nya mål. Det kan vara att ställa upp i samma lopp om ett år – då har du långsiktig planering. Eller att ta ett annat lopp lite närmare. Eller att bestämma dig för att softa några veckor för att sedan komma upp i träningsmängd igen. Då kanske du väljer ett mål om hur ofta du ska träna – typ 3 pass i veckan.

Själv funderar jag på att ställa upp i ett kortare lopp i mitten av september: Stockholms halvmaraton. Och sen sikta på nästa sommar med ÅEC och den vanliga maran. Vi får se. Först blir det lite vila.

Oavsett vilket du väljer så är tydliga mål bra för motivationen. Med ett mål i sikte kommer du lättare dit du vill. Det är lite som en seglare som utan mål driver runt på havet. Hon hamnar lätt dit vindarna bär. Men vet hon tydligt vart hon vill åka så blir det lättare att navigera och utnyttja vindarna så hon hamnar vid den strand hon önskar.

Skön sommar och skön träning!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar