Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Mamatummy Day 25 april

9 april 2015

Jag håller som bäst på att jobba med Mamatummy Day – mammamagedagen. Det finns ju kanelbullens dag, ostbågens dag… så varför inte en mammamagedag? Det här är en viktig dag eftersom det handlar om viktiga hälsoproblem för kvinnor.

Annons

150425 jag deltar

Över 40 000 kvinnor i Sverige riskerar varje år att få bestående problem efter graviditet och förlossning. Problemen negligeras idag av vården och klassas oftast som skönhetsbesvär.

Besvären vi pratar om är diastasis recti, eller separerade magmuskler som det kallas för i dagligt tal. En diastas uppkommer när bukhinnan och magens muskler töjs ut och de raka bukmusklerna delar på sig under graviditeten för att ge plats till det växande barnet. Detta är helt naturligt.

Efter förlossningen fortsätter bukhinnan vara uttöjd och magens muskler hänger som ett trött gummiband. Kvinnan har svårt att hitta kontrollen och aktiviteten i magmusklerna igen.
Glöm situps och plankan – alltför tunga övningar som under lång tid rekommenderats nyförlösta kvinnor. Övningarna aktiverar de ytliga musklerna och ökar buktrycket kraftigt vilket medför en stor belastning på den redan påfrestade bäckenbottenmuskulaturen samt en icke funktionell bålstabilitet. Magens innehåll trycks ut mellan de raka magmusklerna som en tydlig ”ås” eller pyramid längs med magen och gör att läkningen av de raka magmuskulaturen fördröjs och försämras.

IMG_5205

En kvarstående diastas samt en påfrestad bäckenbottenmuskulatur som kvinnan inte kan kontrollera kan ge problem som inkontinens, framfall, besvär och smärta från bäckenet och ryggen.

En del kvinnor med stora diastaser upplever att de inte kan hosta eller nysa utan att hålla händerna för magen eftersom det annars känns som att tarmarna håller på att ramla ut mellan magens muskler. De kan inte bära sina barn och de kan inte sköta sitt hem. Ofta besväras dessa kvinnor även av ryggont. Trots stora och vardagliga besvär får de inte hjälp. I Sverige ses diastaser endast som skönhetsproblem, trots att forskning visar annorlunda!

I dag hade jag (igen) på min klinik en kvinna som har råkat ut för just detta. Hon har ett konstaterat navelbråck och en kostaterad diastas via diagnostiskt ultraljud och hon rekommenderas operation för att få hjälp. Hon har 15 cm mellan magmuskelhalvorna på kroppens framsida och när hon ligger på rygg och andas ser man hennes tarmar röra sig direkt under huden. När hon går till kirurg nekas hon operation. Anledningen är att diastaser ses som skönhetsbesvär här i Sverige.

150425 Mamatummy Day affisch

Det här är sånt som jag och vi vill uppmärksamma den 25/4.

Stöd oss du med! Läs mer på mammamage.se/mamatummyday

I Stockholm ger vi fri rådgivning kring mammamagar (och pappamagar), vi hjälper dig med aktivering av magmuskler, lottar ut fina goodiebags löpande under dagen och vi har samarbetspartners på plats. Kom till Rålambshovsparken kl 10-14 den 25/4!

I övriga landet finns också fri rådgivning, test av magmuskler, föreläsningar och intressanta föredrag. Googla på Mamatummy Day.

Den 25/4 vill vi även att du lägger ut ett foto på din mammamage på Instagram och Facebook. Hashtag #mamatummyday #mammamage. Förra året fanns över 650 foton på Instagram. Jag hoppas vi slår det!

IMG_5207

Så visa ditt stöd!
– digitalt på Instagram
– digitalt på Facebook
– fysiskt genom att dyka upp på våra kostnadsfria event runt om i landet, liksom i Norge och Finland.

Följ gruppen Mamatummy Day på Facebook.
Välkomna!

IMG_5209

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar