Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Manipulation utan att det märks

30 mars 2015

I dag fick jag en akuttid hos David Felhendler. David var så snäll och klämde in mig mellan två av sina patienter eftersom jag fortfarande kände av revbenet i morse. Det gick okej att sova så länge som jag inte vände på mig.

Annons

David har magiska händer. Han får liksom bort alla de där låsningarna som sitter på märkliga platser som ingen annan hittar. Det inkluderar mitt revben också. Maria Berg gjorde verkligen grovjobbet i går på mässan. Hon fick bort det mest akuta så jag kunde röra mig bra. Och i dag fick David bort det sista som satt kring revbenet. Liksom lite annat smått och gott i nacken och ryggen. Jag ska boka in en tid och gå lite mer förebyggande också – inte vänta tills det blir så här akut.

David är en av en liten skara personer som jobbar med dropp-teknik här i Sverige. Han har en speciell bänk som är indelad som i flera olika små sektioner. Varje sektion kan vinklas uppåt. När sektionen är ställd uppåt kan David spänna hur mycket/lite kraft han behöver använda för att trycka ned sektionen igen till sin vanliga höjd.

A75VL

Foto från zenithchiropractic

 

Det här använder han när han behandlar. Tänk dig att du ligger på magen på bänken och han ska trycka på någon kota mellan dina skulderblad. Han ställer då upp en sektion av bänken som ligger precis vid den kotan han vill justera. Och han ställer in hur mycket kraft han behöver använda.
Du själv märker att bänkens ena del höjs något under dig, men det känns inte alls obehagligt. Du andas in, andas ut. När David då trycker på kotan som en vanlig justering/manipulation så sänks samtidigt bänkens sektion ned och kroppen följer med. Det gör att man inte alls märker av manipulationen. Det känns i princip inget alls. Man liksom faller ned någon centimeter med bänken och hjärnan registrerar inte att kotorna justeras.

Vissa bekanta till mig tycker det är lite läskigt med själva manipulationen i vanliga fall: ”man ligger bara och väntar på att ”knycken” och ”knaket” ska komma och har svårt att slappna av” beskriver de ofta. Men när de testat på den här dropp-tekniken så märker de inte ens manipulationen. Det känns inget alls och man hinner inte spänna musklerna eller hålla emot.

Bänken är specialimporterad för att passa just drop-tekniken och det finns ett fåtal i Sverige. Här i Stockholm har David Felhendler sådana bänkar på sin klinik Löparakuten, liksom Mats Emilsson på Rehabkliniken. I övriga landet vet jag om Patrick Larsson på Ryggakuten i Göteborg  och terapeuter på Umeå rygg- och ledklinik. Det finns säkert flera, fråga efter drop-tekniken (Thompson technique) och kolla efter speciella bänkar. Patrick och David håller utbildningar inom den här tekniken för intresserade terapeuter.

Så jag känner mig återställd nu. Direkt efter behandlingen kunde jag andas riktigt djupt igen, första gången sedan i går morse. Och jag kunde röra mig obehindrat. Det ligger en liten lätt trötthet och känsla över revbenen bak i ryggen men det är inte så konstigt eftersom mina muskler krampat ända sedan i går morse.
I dag har jag tagit det lugnt, ingen träning, bara lite skön yoga.

Har du besvär du inte kommer till rätta med? Boka tid säger jag. En dropp-bänk är helt gudomligt. I dag gillade jag den extra mycket eftersom jag kände mig som en lätt stel 90-åring. Och min hjärna ville hålla emot i alla positioner där det stramade och andingen tog stopp. Men bänken lurar en…

2015-03-30 09.51.35 2015-03-30 09.52.06

Här kliver jag ”ombord” på bänken. David har ställt upp den i helt upprätt position och sedan sänker han ned den till horisontellt läge. Bara att stå och slappna av…

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar