Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Måste jag ha vatten när jag tränar på sommaren?

27 juli 2012

Hej!
Jag vet att det är bra att dricka vatten när man motionerar. Men jag glömmer ofta. Nu på sommaren, måste jag ha vatten för att orka motionera? Jag menar, det är ju varmare nu än vintertid. Jag styrketränar och joggar halvtimmespass, 1-2 gånger i veckan. /Susse

Annons

Hej!
Att ha god vätskebalans är viktigt för prestationen och för orken. På din fråga om du måste dricka under själva träningspasset så är svaret att det beror på några saker:
1. hur mycket du har druckit under dagen (och då tänker jag på vatten och inte vätskedrivande drycker som kaffe)
2. hur varmt det är i omgivningen
3. hur fuktigt det är när du tränar.

1. Det viktigaste för att ha god vätskebalans är att starta med en god vätskebalans. Det innebär att du bör dricka lite vatten regelbundet under hela dagen innan passet. Ett litet glas i halvtimmen kan vara bra. Att stjälpa i dig ett stort glas precis innan passet gör dig mest kissnödig. Och så tar det en stund innan vattnet når ut till de arbetande cellerna. Så att vara påfylld vid start är viktigt. Om du är det behöver du vanligen ingen extra vätska under ett 30 minuters pass. Så vida det inte är extremt varmt kombinerat med hög luftfuktighet där du motionerar (alltså utomlands).

Motionerar du på morgonen kan du med andra ord behöva ha med dig vätska när du tränar. Under natten dricker du ju inget (vanligen), men kan svettas ut en del vätska. Du startar kanske passet med lätt vätskebrist och kan därför behöva fylla på vätska under tiden för att träna bra.

2 + 3 Om det är varmt och fuktigt i omgivningen svettas du ut mer vätska. Är det dessutom fuktigt kan det vara svårt att känna hur mycket du svettas ut. Det här gäller främst om du är utomlands och tränar, och inte är van vid klimatet.

Så svaret på din fråga är att det beror på. Är du påfylld med vätska kanske du inte behöver dricka under ditt träningspass om du joggar och tränar lättare. Är du däremot inte påfylld (har inte druckit bra under dagen eller tränar direkt efter att du sovit) så kan du behöva vätska även under passet. Enklast är det då att ha med det i ett vätskebälte om du joggar alternativt en camelback (ryggsäck). Styrketränar du kan du ha en vattenflaska med dig.

Tränar du längre pass än en timme eller om du svettas ymnigt kan du behöva tillföra lite energi (sockerarter) och mineraler (elektrolyter) i vätskan för att orka på en bra nivå och för att undvika exempelvis kramper.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar