Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Mäta kroppsfettet på ”riktigt” idag

4 mars 2015

För hälsans skull är det viktigt att ha en lagom mängd kroppsfett. Varken för mycket eller för lite är bra. Som kvinna bör cirka 18-25 % av kroppen bestå av kroppsfett. Hur mycket vågen visar är alltså rätt ointressant. I stället är det mer intressant vad dessa kilon består av.

Annons

Men hur tar man reda på hur mycket kroppsfett man har?
Ja, det finns olika metoder för detta:

* BMI beräkning: här ställer man antal kilon man väger mot hur lång man är. Det här är en generellt använd metod men säger inget alls om vad kilona består av – bara om du är tillräckligt lång för din vikt.

 

kaliper kopia

Exempel på kaliper från kristina.mabra.com
* mäta hudveck med calipermätning. Här mäter man hudveck på 3-7 olika ställen på kroppen och får ett genomsnitt. Den här metoden har en hel del felkällor i att man lätt kan mäta på lite olika ställen från gång till gång, att man nyper ihop hudvecken olika mycket varje gång och att man har olika hårda caliprar. En van testledare kan få jämförbara värden från gång till gång med samma utrustning. Men felkällorna är många.

* impedansvåg, här skickas en svag ström genom kroppen som registrerar mängden fettfri kroppsvikt respektive fett. Grunden för mätmetoden är att vatten leder ström relativt bra. Fett innehåller mycket litet vatten och leder därför ström sämre (har mer motstånd).
Vågarna finns i olika modeller: sådana där man står som på en vanlig våg med fötterna, en apparat man håller i händerna, vågar som mäter både via fötter och händer.

impedans hand fot apoteket

Foto på en våg från apoteket.se, mäter både via händer och fötter.

Bildresultat för tanita body composition analyzer

Foto på våg där man endast mäter via fötterna från tanita.com (Tanita har även apparater som även mäter via händerna)

Det här ska vara rätt bra redskap men vid ett tillfälle testade jag själv olika vågar på hemmaplan (helt ovetenskapligt) och fick siffror på att jag var alltifrån alldeles för mager till att jag var överviktig – på gränsen mot fet. Då testade jag mig vid exakt samma tillfälle och gick från apparat till apparat.
Vänner som också testade sig på apparaterna fick liknande resultat. Men de vågar som visade fetma på mig visade normal kroppssammansättning på en annan, eller i underkant på en tredje. Det fanns alltså ingen samstämmighet som att en apparat alltid visade för mycket och en annan för lite utan det här varierade mellan individer.

bodpod ylab2 bodpod ylab

Foton från ylab.com som även utför BodPod mätningar

* Bodpod: här går man in som i ett ”ägg”/kapsel med tighta underkläder på sig. Apparaten mäter volymen på kroppen genom att se hur mycket luft kroppen tränger undan inne i kapseln. Man får även väga sig. Via beräkningar kan man sedan komma fram till andelen kroppsfett. Det här anses som en av de mest tillförlitliga metoderna för att mäta kroppsfett

Fettflyt webb2

Foto från fettflyt.se

* Undervattenvägning: här sänks kroppen ned under vatten och man ser hur mycket vatten kroppen tränger undan. Den här metoden används ofta vid forskning och anses som den en mycket tillförlitlig metod. Ett annat ord är hydrostatisk vägning. Dock har det varit svårt att kunna genomföra dessa mätningar eftersom det inte funnits utrustning för gemene man. Det går liksom inte att sänka ned sig själv i badkaret och kolla på sidan hur många centimeter vattnet stigit på kanten.

Det här ska jag prova i dag! På Fettflyt. Ja, företaget heter så som gör mätningarna och det är rätt nytt här i Stockholm. Det blir otroligt spännande! Jag har aldrig gjort undervattenvägning förut så jag ser riktigt fram emot det här. Sen får vi väl se om mina siffror är värda att publiceras offentligt så här på bloggen, ha, ha, haaa…

Så här går det till skriver Fettflyt: ”Vi väger först personen på en vanlig våg för att få veta den så kallade markvikten. Därefter går personen ner och doppar sig i en stor balja med 30 grader varmt vatten. Personen sätter sig sedan i en stolsliknande gunga som är kopplad till en digital våg och sänker ner överkroppen, inklusive huvudet under vattnet och får blåsa ut all luft. När sista luftbubblan når vattenytan registreras vikten.
Fett och muskler väger olika mycket i förhållande till sin volym och man kontrollerar alltså detta med hjälp av hur mycket vatten kroppen tränger undan. Eftersom ben och muskler är tyngre än vatten kommer en person med en stor andel muskelmassa väga mer i vattnet än en person med liten andel muskelmassa, även om de har samma kroppsvolym. En person med mycket kroppsfett blir lättare i vatten eftersom kroppsfett flyter och muskelmassa, bindväv, ben, mm sjunker.”

Wiihooo! På med badkläder kring lunchen i dag och ned i bassängen. Jag återkommer med berättelse om hur det var.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar