Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Mätutrustningen kanske hade fel

28 januari 2015

Jag har ju tidigare skrivit om mina tester som jag utfört under de senaste månaderna, och om det lite märkliga värdet jag fick på maximalt syreupptag.

Vid tester där mitt syreupptag beräknats hamnade jag kring 61 ml syre per kilokroppsvikt och minut, första gången (nov 2014) och andra gången kring 58 (jan 2015). När jag gjorde en direktmätning (jan 2015) fick jag 46,9. Och min vikt har inte förändrats nämnvärt. Självklart kan det finnas felaktigheter i uträkningarna, men att beräkningarna ska skilja kring 25 % mot faktiskt uppmätta värden… det är lite väl stor felmarginal kan jag tycka.

Annons

Jag har efter det letat efter förklaringar till de stora variationerna, letat vilka grupper som man använt som referenser när man gjort underlaget för beräkningarna som används, pratat med experter och erfarna testledare – och pratat med Sport Support Center. SSCn har upptäckt någon form av avvikelse i sin mätutrustning som kan påverka det direkta testet som jag utförde. Värdet från direktmätningen kan alltså vara lite missvisande. Intressant.
Så jag erbjuds att göra om testet igen när all utrustning är kalibrerad och klar. Otroligt snällt och bra. Det gör jag så klart gärna.

Så jag låter det här ligga och vila lite tills jag gjort nytt test. Då kan man se vad direktmätningen visar – och om det är någon skillnad.

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar