Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Mer muskler av löpning?

19 oktober 2010

Hejsan, jag är en 18 tjej som vill bygga mer muskler. Jag har börjat springa nu några ggr/vecka för jag vill få fastare, tjockare lår, rumpa och mer muskler i ryggen. Jag är rätt liten i kroppsbyggnaden och mina ben/lår är väldigt smala. Har du något tips på hur jag kan göra? Vad jag vet är väl löpning är ett bra sätt att bygga muskler överallt på kroppen? Jag trivs verkligen inte med min kropp som den är nu utan vill bli mer musklad.

Annons

Tack på förhand/ Jennifer

Hej!

Tack för din fråga! Vad roligt att du springer regelbundet. Det mår kroppen toppenbra av och du håller igång förbränningen. Löpningen ger dig främst starkare benmuskler och starkare rumpa. Rumpan blir starkare främst om du springer uppför och nedför backar. Samtidigt får du starkare mage och rygg.
Men att löpträna för att bygga muskler är inte riktigt rätt väg. Inte i alla fall om du vill bygga mer muskelvolym. Då är det i stället mer styrketräning som du ska fokusera på. Du kan givetvis fortsätta springa eftersom du verkar gilla det. Komplettera med några extra övningar för att få mer muskler. Eller börja styrketräna andra dagar – om du går på gym – så får du ännu snabbare resultat.

För att få mer muskler i benen kan du göra knäböj (böja och sträcka på benen). Antingen med din egen kropp – då gör du flera – eller med en extra vikt i händerna. Vikten kan vara en sten, en medicinboll eller hantlar. Prova även att göra lite snabbare knäböj så du sjunker ned mer långsamt i en knäböj och sedan sträcker dynamiskt, kanske med ett hopp i slutet. Träna under 60 sekunder, vila kort och upprepa ytterligare 60 sekunder, nu kanske med utfall i stället för knäböj (du står i friarposition och böjer och sträcker knäna upp och ned, eller så går du fram med utfallssteg). Och så kan du göra utfallssteg med hopp emellan.

Foto Patrik Cederman

För ryggens del kan du dra dig upp mot en gren i ett träd. Eller välja ut en låg gren som du hänger under (med ryggen mot marken håller du i grenen) och böjer armarna så du drar dig upp mot grenen. Eller så kan du använda ett gummiband och göra roddövningar på olika sätt.

  

Foto Patrik Cederman

Träna som sagt 60 sekunder, vila kort och upprepa ytterligare en omgång. För att få mer hjälp med övningar kan du prata med en tränare på en anläggning. De kan ge dig bra gummibandsövningar som du utföra på hemmaplan.

Så fortsätt löpträna och komplettera med styrketräning, då får du mer muskler på kroppen också. Kom sedan ihåg att vi alla har olika lätt för att bygga muskler. Ibland kan det gå fortare och ibland tar det lite längre tid.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar