Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Mer pengar ju sjukare patienter!?

9 februari 2014

Läste i gårdagens Dagens Nyheter (papperstidningen) en notis om att man inom vissa landsting i Sverige använder sig av ett system där vårdgivare får mer pengar ju sjukare patienter de hanterar.

Ju ”tuffare” diagnoser desto mer pengar. Och vad händer då? Jo, man misstänker att vissa läkare har överdiagnosticerat personer. Att man helt felaktigt har gett vissa patienter diagnoser som hjärtsvikt och KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom) – bara för att få mer pengar!

Annons

 

Jamen det är ju så sjuuuukt!

 

j0438743

 

Ett enkelt sätt att göra personer ännu sjukare är väl att ge dem fel mediciner. Då får man ännu fler läkarbesök och man får sjukare personer. Så man kan tjäna mer pengar.

Och ger man då fel mediciner så får man snabbt in personerna i rullorna över dödssjuka personer. Men sen får de väl bromsa så de håller personerna vid liv i alla fall. För man får nog inga mer pengar (än) ju fler patienter som dör i sitt distrikt. Eller…? Kanske nästa steg?

 

Young Man with His Hand on His Forehead

 

Kan ingen tänka till i stället och göra det motsatta? Att premiera de vårdinrättningar som har de FRISKASTE personerna/patienterna. Att läkarna och alla andra vårdgivare sköter om sina ”patienter” så bra att de faktiskt inte behöver träffa läkare så ofta. Då får de mer betalt.

Att de förebygger kroniska sjukdomar genom att skriva ut recept med FAR (fysisk aktivitet) och jobbar med andra förebyggande åtgärder. Då skulle de få mer betalt.

 

Fast det tjänar ju läkemedelsindustrin inget på.

 

Fakta
De landsting som använder sig av detta ersättningssystem (som kallas ACG) är enligt DN bland annat:
* region Skåne
* Jönköpings län
* Västra Götalandsregionen

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar