Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Min egen utmaning! 10 minuter om dagen i 30 dagar.

13 januari 2013

I dag är första dagen i min utmaning för mig själv. Vill du hänga med?

Det handlar inte om att göra backträning i slalombackar. Inga långpass. Inga intervaller (!). Inte att äta sunt. Inte skippa socker (än). Det handlar om meditation. Eller stilla eftertanke, om man hellre vill. 10 minuter om dagen. Det är min utmaning för mig själv. Mitt mål. Under 30 dagar.

Annons

Du som följer mig vet att jag tränar en hel del. Mest kondition och styrka. Och jag känner mig rätt nöjd med den mängd jag får till. Men det jag väljer bort ständigt, det är yoga och meditation. Trots att jag känner att det är just det som mitt sinne behöver. Men gör jag det inte! Knäppt, eller hur!?!

Kanske gör på du samma sätt men med något annat? Kanske du har svårt att komma igång med konditionsträning eller styrka, fast du VET att det är bra för dig och du känner hur hela kroppen skriker efter det. Häng på. 10 minuter om dagen. Det är utmaningen just nu. I 30 dagar. Så kan vi utvärdera vad som har hänt och hur det har gått.

Innan barnen kom brukade jag yoga 15 minuter varje morgon innan frukost. Det gav ett otroligt skönt fokus i huvudet och ett skönt lugn att utgå från. Sen kom småbarnstiden med den omställning det innebar. Men nu är barnen större och klarar sig själva mer. Och vad är 10 minuter om dagen? Inget alls! Men de 10 minuterna i lugn och stillsam eftertanke kommer att ge fantastiskt effekt till sinnet. Jag VET det. Och nu ska jag även genomföra det.

För att minska kom-igång-motståndet så har jag så få regler eller ”krav” som möjligt för hur de 10 minuterna ska gå till. Det enda jag ska göra är att sitta ned bekvämt, gärna med benen i kors på golvet, sluta ögonen och fokusera på min andning. Följa andetagen. Jag kan välja ett ord att andas in på och ett att andas ut på – om jag vill.
Tankarna som dyker upp får komma och gå, inte fästa sig vid. När tankarna dyker upp och sinnet drar iväg går jag tillbaka till att fokusera på andningen.

10 minuter. Jag har redan gjort dagens övning. Hur det känns? Sååå skönt!

I bland känns hjärnan som popcorn som poppas. Tankarna poppar hit och dit, barnen ska ha matsäck till skolan, deadline på den artikeln imorgon, jag ska hinna handla det här idag, middagen ikväll blir blir lax, lillkillen behöver vantar – var ska jag handla dem och när, stora killen har läxa till imorgon… Tankarna poppar hit och dit. Ibland kan popcorns-tankarna fylla en funktion. Men allt oftare nu för tiden slutar inte tankarna att poppa runt i huvudet trots att det är lugnt runt omkring mig och jag inte har något som absolut måste göras just nu. Tankarna fortsätter att skutta runt som yra kaniner fast jag sitter ned i lugn och ro, eller fast jag fokuserar på en annan sak. Det gör att jag nu tar tag i mitt popcorn-huvud.

Hänger du med? Jag ska rapportera här hur det går för mig. Tio sköna minuter om dagen. Gäller bara att komma ihåg det… ;)!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar