Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Okej, här är mina fettmätningsresultat

4 mars 2015

Då har jag gjort min första undervattenmätning av kroppssammansättningen. Det är den metod som brukar användas vid studier eftersom den anses som riktigt tillförlitlig. Jag gjorde den på Fett Flyt här i Stockholm.

Annons

2015-03-04 12.07.15

 

Testet startade med mätning av lungvolymen för att beräkna hur mycket luft som kan finnas kvar i mina lungor efter att jag blåst ut allt jag kan själv. Andas in så mycket du kan…

2015-03-04 12.38.39

 

Sen ombyte till badkläder, vägning på vanlig våg på land och så hopp i baljan. 31 grader varmt så det var skönt.

Första mätningen var att blåsa ut all luft man kan under vattnet fritt i bassängen. Det ger ett referensvärde till hur mycket vatten min kropp tränger bort.

 

2015-03-04 12.23.12
Det var lite läskigt första gången att ligga under vattnet, blåsa ut all luft och vänta några sekunder på att få komma upp. Men efter första gången kändes det tryggt och bra, mycket tack vare de bra testledarna som var på plats.

 

2015-03-04 12.26.30-1

 

Sen fick jag på mig ett viktbälte och fick sitta i en ”gunga” i vattnet – som vägde mig under vattnet. Huvudet skulle precis vara ovanför vattenytan. Här fick jag göra på samma sätt: ned med huvudet under vattnet och blåsa ut ALL luft och vänta någon sekund på registreringen. För varje gång gick det lättare och kändes mer avspänt. Totalt gjorde jag fem utblåsningar – så man kan se ett medelvärde.

 

2015-03-04 12.26.54

 

Upp och byta om medan mina resultat beräknades. Vad jag fick fram?

 

Mina resultat
Värdet jag fick var 22.9. Det står procent efter men jag vet inte om det är procent som det verkligen avser. Detta eftersom medelvärde/bra för min ålder är upp till 30. Men generellt säger man upp till 25. Så jag fick ett värde på 22,9. Och för min ålder (47 år) är det under medel, vilket är bra.

2015-03-04 13.09.17

 

Jämfört med BMI
Det som även är intressant är att jag på mitt BMI ligger i övre kanten. Man brukar rekommendera BMI på 20-25 och jag har enligt uträkning 24,9 nu. Alltså på gränsen till överviktig. Men när man tittar på vad de kilona består av så är det inte så mycket fett utan här ligger jag i nedre spannet av normalt.

 

Varför ska man mäta fetthalten då?
* dels för hälsans skull. Det är viktigare vad kroppens kilo består av än hur många kilo man väger. En person kan vara normalviktig med normalt BMI men ändå ha ohälsosamt mycket kroppsfett. Det här märks inte på vågen utan då måste man göra en mätning av just fetthalten i kroppen.

* om du går ner i vikt är det intressant att det är fettvikt som försvinner, så du inte bränner bort dina egna muskler.

* jag anses via BMI vara nära övervikt och skulle nog rekommenderas att gå ned lite i vikt, men faktum är att jag ligger i nedre kanten av det normala – alltså låg nivå när det gäller fett. Helt olika siffror.

 

Att tänka på vid mätning
När man mäter sig flera gånger för att se förändring är det viktigt att mäta sig vid samma tidpunkt, annars kan resultaten bli missvisande. Samma tid på dygnet och efter ungefär lika mycket mat. Som kvinna gäller detta även tiden i menstruationscykeln.

Själv ska jag mäta mig en gång till i början/mitten av maj för att se min form när jag vill vara lite lättare för att kunna springa snabbare. Just nu har jag min vinterform. Något kilo fett antar jag kommer att gå bort, och det blir intressant att se om jag kan behålla min muskelmassa.

 

Rabattkod

Vill du testa? Alla som följer mig får det fantastiska erbjudandet att under mars mäta sig till halva priset. Alltså en mätning med 50 % rabatt! Boka in dig och ange ”Woxnerud” som rabattkod.

Jag gillar att veta och få fakta, inte bara gissa. Därför tycker jag den här metoden är riktigt bra och jag kan rekommendera den. Testa du med!

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar