Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Mina resultat av gentesterna

12 juni 2014

Nu har jag läst mina svar av gentesterna som jag gjorde tidigare. Det är företaget Yesno som bland annat har två enkla salivtest som jag provat att göra. Det ena ska visa muskelfibertyper och träningsbarhet vad gäller explosivitet och snabbhet. Det andra ska visa risken för fetma och om man är känslig för olika typer av fett i kosten.

Annons

20140612-204045-74445476.jpg

Mina resultat då?

Muskelfibersammansättning
”Detta test visar om du har anlag för explosivitet i dina muskler, d v s musklernas förmåga att utveckla hög kraft under kort tid. Du får härmed en vägledning om din träningsbarhet vid explosiv träning (t ex sprint och kraftidrott) respektive uthållighetsträning ( t ex långdistans och cykling).
Testet är ett DNA-test som visar vilken genvariant av ACTN3-genen man är bärare av. Beroende på vilken genvariant man har får man veta om man har förmågan att producera proteinet α-aktinin-3 vilket ingår i uppbyggandet av snabba muskelfibrer.”

Det är samma resultat som jag fått från ett annat test tidigare där många flera egenskaper analyserades från min saliv.

Och visst känner jag igen mig. Jag svarar snabbt på explosiv träning och jag bygger relativt snabbt muskelmassa.
(Suck, där försvann bortförklaringen till att jag inte är så förtjust i intervallträning… bara att bita i sura äpplet och följa Rubins program… ha ha)
Det roliga i det hela är att jag i alla mina år satsat på uthållighetsträning – långdistanslöpning för hela slanten var det i unga år. Utöver det testade jag dans. Japp, tro det eller inte, både jazzdans, balett och afrikansk dans. Men jag blev så ingen stjärna på det. Jag tror jag mest gjorde det för att min storasyster tyckte det var skoj…
Varför jobba MED sina gener när man kan jobba MOT dem. (Jag är alltså ironisk, om det inte framgår).

 

Fetma och fetter
När det gäller fetma och fetter så fick jag ett rätt långt resultat. I korthet ser det ut så här:

BMI och träning
(FTO genen)
Testet visar att du inte har en ökad risk för övervikt och fetma.
BMI och fettyper
(PPARG)
Testet visar att du inte har anlag för ett lägre BMI vid kost rik på enkelomättade fetter.
BMI och mängden fett i kosten
(APOA5)
Testet visar att du har anlag för ett högre BMI när kosten består av mycket fett.
Blodfetter
(FABP2)
Testet visar att du inte har en ökad risk för högre nivåer av blodfetter.

Jag har alltså inte ökad risk för övervikt och fetma. Men ska tydligen svara på fett i kosten. Här har jag inga referenser sedan förut vad jag minns.

 

Många gillar att testa sig för att veta mer om vilka förutsättningar man bär på. I det avseendet fyller de här testerna sin funktion. Jag har dock inte undersökt hur tillförlitliga just de här testerna är. Där får du själv söka information.

En fråga man kan ställa sig är vad man ska göra av testresultatet. Visst kan det vara skoj med information, men vad ska jag använda den till?

Bara för att jag inte verkar ha ökad risk för fetma och övervikt så innebär det ju inte att jag kan börja äta vilket skräp som helst och sluta motionera. Det skriver Yesno också tydligt i sin information i mitt testresultat, vilket är bra.
Visst kan det vara bra att veta hur jag reagerar på fetter, framför allt om jag blir stillasittande.

Ofta testar vi oss själva på en mängd sätt, men vet inte vad vi gör av resultatet. Jag kommer exempelvis inte att ändra min satsning på marathon inför nästa år. Jag gillar långlopp.
Är det fel att testa sig om man inte har något speciellt syfte? Näe, inte alls. Att testa sig för att det är skoj kan vara nog så bra orsak.

Så vad säger jag då? Jo:
* testa dig om du vill.
* jag hoppas testerna är tillförlitliga.
* fundera över vad du ska göra av dina resultat.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar